Strips

Nieuws uit stripland

Historisch juiste visuele verwennerij

De beruchte piraat Zwartbaard pleegde gruwelijke misdaden in Brits West-Indië. Delitte maakte er een spannende stripreeks van. Een album vol grafisch parels.

De eerste treinrit van Suske en Wiske

Suske en Wiske bezoeken Train World en trekken met teletijdmachine naar 1835 om de eerste treinrit in België mee te maken.

Allen die willen te kaperen varen, moeten Pellerin lezen

De Indiaanse prinses is een prachtig getekende historische strip van de Franse tekenaar Pellerin. Bovendien is het verhaal heel sterk.

Jong talent begint aan zijn Odyssee

Met Inbreker lijkt de jonge striptekenaar Mattias Ysebaert een eigen weg te volgen. Een beloftevolle odysee, absoluut het volgen waard.

Nieuwe strips in de winkel

Bekijk alle nieuwe strips

Strips in de kijker

De Doorbraak Stripbrief

Doorbraak maakt tweewekelijks een gratis nieuwsbrief voor stripliefhebbers. Schrijf u hieronder in en daarna kan u natuurlijk ook in- en uitschrijven op de andere Doorbraak-nieuwsbrieven. 

Striptelex

Jommeke en de fiscus

In het nieuwe hommagealbum ‘Jommeke in de knel én de penarie‘ van scenarist Jelle De Beule en tekenaar Thijs De Cloedt krijgt Jommeke de fiscus over de vloer. Hij heeft namelijk nooit belastingen op zijn schatten betaald. De Beule heeft voor deze strip de waarde van deze schatten zo nauwkeurig mogelijk berekend. Elke zes albums vond Jommeke een schat wat op één biljoen vierhonderd en vijf miljard euro en nog wat kleingeld zou neerkomen.

Standaard Uitgeverij
07/04/21

Vlamingen ontslagen bij het Belgisch Stripcentrum

Het Belgisch Stripcentrum (vroeger Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal) in Brussel is het belangrijkste stripmuseum ter wereld. Omdat dit museum in een historisch pand van architect Victor Horta is gevestigd, trok het ontzettend veel internationale bezoekers. Het stripmuseum is echter ontzettend afhankelijk van de ticketverkoop. Door de coronacrisis vielen die inkomsten weg en drongen drastische besparingen zich op. Dit leidde onlangs tot acht ontslagen waaronder de Vlaamse directeur. Hoewel steeds Vlamingen betrokken waren, was de kritiek toch steevast dat het Vlaamse strippatrimonium veel te weinig aan bod kwam. Met het vertrek van de laatste Vlamingen dreigt dit niet beter te worden. De Vlaamse overheid doet bijzonder weinig voor het Vlaamse strippatrimonium en van de Franstalige Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles) – die ontzettend hard inzet op de lokale stripsector – kan moeilijk worden verwacht dat zij hiervoor opdraaien, wat de ingreep verklaart.

Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal
07/04/21

Bronzen Adhemar uitgereikt aan Charel Cambré

Minister-president Jan Jambon reikte vrijdag 2 april de Bronzen Adhemar uit aan striptekenaar Charel Cambré. De zeer productieve tekenaar is de 23ste laureaat. Naast een beeldje ontvangt de laureaat ook 10.000 euro. De Bronzen Adhemar is een initiatief van Stripgids en is helaas de enige culturele prijs voor stripverhalen of de negende kunst. Lang was het ook een prijs van de Vlaamse Gemeenschap, maar dat werd weg bespaard. De opname is te bekijken op Youtube.

05/04/21

Tentoonstelling Berthet

De Franse tekenaar Philippe Berthet kreeg zijn opleiding in Brussel (o.a. van Eddy Paape en Claude Renard) aan de academie van Sint-Gillis en aan Saint-Luc. Berthet volgde sedert begin jaren 1980 een eigen parcours met zijn zeer opmerkelijke tekenstijl en vooral inkleuring. Naar aanleiding van de prequel van de reeks Largo Winch organiseert de galerie Huberty & Breyne een tentoonstelling van 26 maart tot 24 april. De illustraties komen vanaf 26 maart online.

Philippe Berthet
25/03/21

Systeemvoorkeuren eindelijk uit in het Nederlands

In 2019 ontving de jonge Franse striptekenaar Ugo Bienvenu de Grand Prix de la Critique voor zijn striproman Préférence système. Dit boek verscheen nu als Systeemvoorkeuren bij MMIT. Niet meteen de gemakkelijkste strip, maar iets voor de avontuurlijke lezer.

Ugo Bienvenu, MMIT
23/03/21

Klassieker Prins Valiant compleet

Silvester Strips brengt een voordeelpakket uit met de complete reeks van Prins Valiant van Hal Foster. Deze klassieke Amerikaanse stripreeks inspireerde onder ander Willy Vandersteen en Hans Kresse.

Hal Foster, Silvester Strips
22/03/21

Lees alle Telex-berichten

Suske en Wiske: 75  en springlevend – en deze week in promotie!
Gratis verzending bij aankoop van dit pakket

 

Strip van de week

Suske en Wiske: 75 en springlevend – en deze week in promotie!

75 jaar Suske en Wiske  bood Vandersteens opvolger Paul Geerts de gelegenheid om een  hommage te brengen aan zijn leermeester.

Lees meer