Pieter Aspe | Ilse Nackaerts

levens en liefdes

22,99

In Stock

In het nieuws

Over Pieter Aspe verscheen een prettig leesbare levensbeschrijving van de hand van journaliste en auteur Ilse Nackaerts.


Aspeslag – Aspe – As

Gepubliceerd op 6 January 2021
Auteur: Pieter Jan Verstraete

Zo vat Vlaanderens bekendste misdaadauteur Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag, op sarcastische wijze zijn leven samen. Over hem, de man van twaalf stielen en dertien ongelukken, verscheen heel recent onder de titel Pieter Aspe: levens en liefdes een prettig leesbare levensbeschrijving van de hand van journaliste en auteur van een prikkelboek, Ilse Nackaerts.

Zeevaartpolitie


Het boek is in de eerste plaats gebaseerd op een reeks interviewsessies, aangevuld met artikels uit kranten en tijdschriften (‘boekskes’). Een echte biografie is het niet geworden. Daarvoor is het nog te vroeg. Voorlopig kunnen liefhebbers van de boeken (zo’n zestigtal) van Pieter Aspe het doen met deze levensbeschrijving met tal van anekdotes en smeuïge details. Opvallend is ook dat zijn twee dochters iedere medewerking hebben geweigerd.

Na verschillende baantjes, waaronder bij de Zeevaartpolitie, en een uitstapje naar de politiek werd Pierre/Pieter Aspe uiteindelijk huisbewaarder van de Heilige Bloedkapel van Brugge. Op veertigjarige leeftijd begon hij met schrijven. Hij werd mee geïnspireerd door Jef Geeraerts die opmerkte dat Vlaanderen voor misdaadauteurs nog braakliggend terrein was. Buiten hem en Bob Mendes waren er in het begin van de jaren 1990 geen misdaadauteurs van enige betekenis in ons land. Aspeslag werd de gelukkige derde en de enige die er in slaagde om van zijn pen te leven.

Aspeslag wordt Aspe


Bij de voorbereiding voor de publicatie van zijn eersteling Het vierkant van de wraak in 1995 stelde zijn uitgever, dat de naam Aspeslag geen auteursnaam was die door de beugel kon. Hij stelde ‘Aspe’ voor. Zelf vernederlandste de auteur zijn voornaam en dus werd het Pieter Aspe. Nackaerts gebruikt steevast ‘Pierre’ in haar boek.

Aspes schrijversloopbaan komt uitgebreid aan bod in het boek. Dat geldt ook voor de opeenvolgende televisieseries die door VTM gemaakt werden. Zo lezen we wie er model stond voor de hoofdpersonen Pieter van In, Hannelore Martens en Guido Versavel. Bladzijden vol worden er aan gewijd. Hierdoor worden de inhoudelijke aspecten van de detectives wat verwaarloosd. Maar deze zullen later dan wel aan bod komen in een heuse biografie.

Boekenbeurs


Ruim aandacht, en dat terecht, wordt er besteed aan de optredens van Aspe op de Antwerpse Boekenbeurs, en waarom hij uit protest eens een Boekenbeurs boycotte. Ook het hoe en waarom van zijn eigen uitgeverij komt ruimschoots te berde. Heel wat minder komen we te weten waarom Aspe in 2018 met een tweede Van In-reeks maar dan zonder Hannelore, de tweeling en Versavel, begonnen is.

Pieter Aspe/Pierre Aspeslag komt uit Nackaerts’ boek naar voren als een levensgenieter met een Bourgondische levensstijl, die zich dankzij zijn verdiensten als nationaal en internationaal succesauteur niets meer dient te ontzeggen. Ooit was het wel anders. Het noodlot, vooral dan het overlijden van zijn tweede vrouw Bernadette, heeft hem niet gespaard. Groot belang hecht hij aan zijn onafhankelijkheid.

Lezers van zijn boeken vernemen in Levens en liefdes alles wat ze willen weten over hun geliefkoosde auteur. Slotsom: een leuk boek om ontspannend in je zetel te lezen. Het boek bevat een aangename leesletter, een bibliografie maar een register ontbreekt evenwel.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

News Reviews

We hebben nog geen externe links voor dit boek. Help je ons een handje?

Boekinformatie

ISBN 9789022337639
Aantal bladzijden 320
Afmetingen 216 x 141 x 22 mm
Afwerking Paperback / softback
Uitgever Standaard Uitgeverij - Algemeen
Auteur Ilse Nackaerts (auteur)
Geïllustreerd Neen
Druk 1
Datum van uitgifte 08-12-2020