In Oekraïne | Rudi Vranckx

Dreigt de Derde Wereldoorlog?

22,99

In Stock

In het nieuws

Rudi Vranckx nieuwe boek ‘Rudi Vranckx in Oekraïne – Dreigt de derde wereldoorlog?’ over Oekraïne mag er best zijn.


Rudi Vranckx in Oekraïne

Gepubliceerd op 22 December 2022
Auteur: Lieven Van Mele

Toegegeven, ik was een beetje sceptisch toen ik het nieuwe boek van Rudi Vranckx begon te lezen, door ervaringen met zijn vorige boeken. Maar het moet gezegd: deze keer heeft de VRT-oorlogscorrespondent een uitstekend boek geschreven.

In Oekraïne – dreigt de derde wereldoorlog heet de nieuweling. Het is in februari dit jaar dat de invasie van Rusland in Oekraïne begon. Rudi Vranckx schetst de evoluties van deze oorlog tot vorige maand (november) in detail, inclusief de voorgeschiedenis en beweegredenen van president Poetin om het onafhankelijke land dat ooit deel uitmaakte van de ter ziele gegane Sovjet-Unie binnen te vallen. Vranckx is dit jaar zelf regelmatig op bezoek geweest in het land.

Thema's


Aan bod komen thema’s zoals kernwapens (het is geleden van Cuba 1962 dat het risico op een kernoorlog nog zo groot was; nvdr), het begin van een derde wereldoorlog, de Russische inval in een ander land, onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, het Vietnam van de Russen, de sancties tegen Rusland, de hogere energieprijzen, de vluchtelingenstromen, enzovoort.

Het is alvast duidelijk dat Poetin zich mispakt heeft. Hij dacht door een blitzkrieg de hoofdstad Kiev te bezetten en er een marionettenregering te kunnen installeren. Dat is duidelijk mislukt. Het verzet van de Oekraïners tegen de Russische agressie is groter dan verwacht, de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne hoger dan gehoopt en de internationale reacties tegen de invasie luider dan geanticipeerd.

De oorlogsmisdaden die Rusland in Oekraïne heeft begaan zijn aanzienlijk en worden uit de doeken gedaan door de auteur. Uiteindelijk voert Rusland in Oekraïne een 'kill and destroy'-politiek, vergelijkbaar met wat de Russen voordien uitspookten in Aleppo (Syrië) en Tsjetsjenië. De energieboycot van het Westen heeft er alleen maar voor gezorgd dat de energieprijzen wereldwijd de hoogte zijn ingegaan, wat er op zijn beurt toe leidde dat de energie-inkomsten van Rusland hoger zijn dan voor het conflict. Want China blijft een hoge afnemer van Russisch gas en olie.

Houding


Dan is er nog de houding van sommige landen in het conflict. Turkije leverde wapens aan de twee partijen. Israël stelde zich eerst neutraal op ten opzichte van de oorlog, maar werd pro-Oekraïne nadat bleek dat Iran (aartsvijand van Israël) wapens leverde aan Rusland. China stelde zich altijd neutraal op in het conflict en deel te nemen aan de Westerse sancties. De Russische misstap komt de Chinezen eigenlijk goed uit, want de al zwakke economie van Rusland is nog zwakker geworden door de invasie. Financieel bloedt Rusland bovendien dood, omdat haar oorlog een paar miljard euro per dag kost.

Finland en Zweden waren voor het conflict geen lid van de NAVO, maar door de Russische invasie wel. Vijf landen stemden tegen de resolutie van de Verenigde Naties tegen de Russische inval: Wit-Rusland (de grootste bondgenoot van Rusland), Noord-Korea, Syrië, Eritrea en uiteraard Rusland zelf, dat permanent lid is van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Oekraïne-oorlog is tien maanden bezig. Wie het conflict goed wil begrijpen, moet dit boek zeker lezen.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

News Reviews

We hebben nog geen externe links voor dit boek. Help je ons een handje?

Boekinformatie

ISBN 9789492626288
Aantal bladzijden 288
Afmetingen 211 x 136 x 22 mm
Afwerking Paperback / softback
Uitgever Horizon
Auteur Rudi Vranckx (auteur)

Rudi Vranckx (1959) brengt al meer dan 30 jaar voor VRT verslag uit over oorlogen in de wereld. Door de jaren publiceerde hij verscheidene boeken over actuele conflicten. Voor zijn moed en toewijding in zijn journalistieke werk werd hij gehuldigd met de prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs en met een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel.
Geïllustreerd Neen
Druk 1
Datum van uitgifte 09-12-2022