De verkeerde doden | Johan Van Duyse

2.80 out of 5
1 recensie

20,00

Uitverkocht

In het nieuws

Zes miljoen Fransen werden slachtoffer van WOI. Van hen werden er 668 geëxecuteerd door hun eigen land. Johan Van Duyse schreef er een roman over.


De verkeerde doden

Gepubliceerd op 7 November 2021
Auteur: Pieter Jan Verstraete

Zes miljoen Fransen werden slachtoffer van de Groote Oorlog: dood, gewond, ziek of vermist. Van hen werden er 668 geëxecuteerd door hun eigen land. De laatste jaren komt hun tragisch lot meer en meer ter sprake en is er controverse rond het onderwerp.

Waren het alleen maar arme stakkers die de oorlog niet meer aankonden en door gewetenloze officieren als voorbeeld werden gedood? Of waren het mannen die hun plicht verzaakten, medesoldaten nodeloos in gevaar brachten en die de noodzakelijke discipline ondergroeven?

WOI-specialist Johan Van Duyse verdiepte zich in het onderwerp, en schreef er een historische roman over, De verkeerde doden.

Afschrikkingsvoorbeeld


Het boek handelt over vier Franse soldaten die tijdens een miezerige augustusnacht in 1915 in een smerige loopgraaf stonden. Dertig meter van hen vandaan, riepen de Duitsers dat ze het oorlogsgeweld achter zich konden laten als ze naar hun kant zouden vluchten.

Twee van hen gingen op de lokroep in en deserteerden. Ze overleefden de oorlog en namen hun plaats in de maatschappij, na een korte gevangenschap, weer in. De twee anderen bleven op post. Ze werden later door de krijgsraad ter dood veroordeeld en door de eigen manschappen terechtgesteld.

Ze waren schuldig bevonden omdat ze de desertie van de twee anderen niet verhinderd hadden, en hen niet hadden neergeschoten. Het waren de verkeerde doden.

Vier verhaallijnen


De twee deserteurs brachten de rest van de oorlog in Duitse krijgsgevangenschap door. Een drama dat de waanzin en onrechtvaardigheid van de oorlog nog eens extra accentueert.

Van Duyse koos voor zijn roman – gebaseerd op deels waargebeurde feiten – voor vier verhaallijnen. Eén van de soldaten zijn verhaal wordt in briefvorm verteld. In zijn laatste brief meldt hij zijn aanstaande executie.

Daarna is de vader van de tweede geëxecuteerde aan het woord. Hij doet er alles aan om de onrechtvaardigheid, zijn zoon aangedaan, door middel van een nieuw proces aan de kaak te stellen. Tevergeefs. Niemand wil hem helpen. Het is vechten tegen de bierkaai.

In de laatste twee verhaallijnen doen de twee deserteurs zelf hun relaas. Ook aan het lot van de vier families wordt ruime aandacht besteed.

Petite histoire


De verkeerde doden kan niet spannend genoemd worden. Dat was ook niet de bedoeling van de auteur, die tijdens het schrijfproces volledig opging in zijn verhaal en meer dan eens zijn verontwaardiging bij monde van de ‘vader’ uit.

Het boek draait grotendeels rond schuld en boete. Het is in de eerste plaats bedoeld voor lezers die zich vragen blijven stellen bij het waarom van bepaalde oorlogsdaden, of zoals Van Duyse zegt: ‘Gemaakte keuzes kunnen doorgaans niet meer worden teruggedraaid. Met het ontrafelen van deze “petite histoire” kwam ik erachter dat de “waarheid” enorm complex is, maar dat mag geen reden zijn om niet te blijven zoeken naar meer verduidelijking en opheldering.’

Voor zijn sober uitgegeven boek deed Van Duyse de nodige opzoekingen in Franse archieven. Het resultaat is deels fictie en deels zuivere geschiedenis. Nog steeds blijven vele zaken omtrent deserteurs onopgelost. Meer en meer is er evenwel een trend om ook hun namen op eretafels en monumenten te vermelden. Een werk dat tot nadenken stemt.

De verkeerde doden is beschikbaar in de Doorbraak-boekenwinkel boeken.doorbraak.be

1 beoordeling voor De verkeerde doden | Johan Van Duyse

 1. Nicole De Smet

  De verkeerde doden

  In dit tweede boek van Johan wordt je weer meegesleurd in de verschrikkelijke waanzin van de “oorlog”. Weer heel goed verwoord en neergepend door Johan. Zeker de moeite in deze tijden van oorlog en waanzin.
  Leuk aan dit boek

  doet je denken

  Aanraden aan vrienden :

  Ja

1 externe verwijzing voor De verkeerde doden | Johan Van Duyse

 1. Op de sofa met Seka - 23/05/2022

  Johan Van Duyse met Seka op de Sofa

Boekinformatie

ISBN 9789493242210
Aantal bladzijden 236
Afmetingen 232 x 152 x 22 mm
Afwerking Paperback / softback
Uitgever Willems Uitgevers
Auteur Johan Van Duyse (auteur)

Johan Van Duyse (Stekene 1953) schreef in diverse tijdschriften en boeken over de ‘Groote Oorlog’. Deze passie, begonnen met het als soldaat aardappelen rapen in Mesen, bracht hem al naar Australië en Nieuw-Zeeland. In 2019 verschenen 1919, een jaar van (on)vrede (uitgeverij Aspekt) en Het dramatische jaar 1919. Johan is stichtend lid van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum in Ieper, erkend gids en veelgevraagd spreker. Hij werkte tot 2018 als strategisch adviseur voor kmo’s bij SD Worx.
Geïllustreerd Neen
Druk 1
Datum van uitgifte 22-10-2021