Nieuwe Reynaert-editie door Frits van Oostrom

Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van de Nederlandse middeleeuwse letterkunde. Wat is toch het geheim van deze klassieker? De levenslange liefhebber Frits van Oostrom wijdde een boek aan de Reynaert. Het doel is te laten zien wat deze tekst zo volstrekt uniek maakt. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar te Utrecht. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Academie van Wetenschappen.

De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk biedt in zijn breedte en diepte een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap. Het boek bevat een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst, door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom. Het boek verschijnt op 12 mei bij uitgeverij Prometheus.

Prometheus

13 maart 2023

De jeugd van tegenwoordig

Op 23 maart verschijnt ‘De jeugd van tegenwoordig‘, de Homeruslezing van Annelies Verbeke. De Homeruslezing wordt jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken georganiseerd en wordt door een prijswinnend auteur geschreven.
Dit jaar schreef Annelies Verbeke over wat zij onthouden heeft uit haar opleiding Latijn en Grieks in het middelbaar onderwijs.
Ze schrijft over de jeugd, jeugdzonden, overmoed en het imago van de jeugd, dat in alle tijden slecht is.

Polak & Van Gennep

8 maart 2023

Gedichten van Nietzsche

Zondag 19 maart aanstaande zal in filosofiehuis Het Zoekend Hert te Berchem de presentatie plaatsvinden van ‘Dat alles ben ik’, een tweetalige publicatie met en over de gedichten van Friedrich Nietzsche, een bijzondere, en buitengewoon fraaie publicatie van de Historische Uitgeverij. De vertaler, Ard Posthuma, zal uitleg geven over het boek.

Historische Uitgeverij

 

8 maart 2023

Cultuurgeschiedenis over geloof

Het boek Godenschemering van Daniël De Waele beschrijft de geschiedenis van ons geloof in God. Deze theologische cultuurgeschiedenis krijgt in Nederland veel aandacht in de media. Daniël De Waele is leraar Protestantse Godsdienst en docent Nieuwe Testament aan het Hoger Instituut voor Protestantse Godsdienstwetenschappen (HIPGO) te Brussel.

Lode Goukens | Doorbraak.be

8 maart 2023

FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende

De tweede editie van FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende, zal dit jaar plaatsvinden van 10 tot 12 maart. Enkele opmerkelijke gasten zijn Teun Voeten (Drug van de Duivel) en Bram Vervliet (Waarom we bang zijn) .

Geert Sels geeft een lezing over nazi-roofkunst.

Lannoo

 

8 maart 2023

Eerste Belgische boek over trendsurfing

Op 2 februari deed Bert Van Thilborgh op de campus van de Thomas More hogeschool te Mechelen de boekvoorstelling van Trendsurfing Innoveren op golven van verandering. Trendsurfing is het eerste Nederlandstalige methodologische boek waarin de technieken van trendanalyse uitgelegd worden. De auteur zorgde ook voor een structureel model. Hij legt uit wat trends zijn, hoe ze te herkennen, hoe ze te analyseren en hoe te te gebruiken. De sterkte van Van Thilborgh is zijn onderverdeling in microtrends, macrotrends en megatrends. Daarbij is de context erg belangrijk. Een trend kan belangrijk zijn, maar is ie dat op maatschappelijk niveau of op een veel beperkter niveau? De vraag is uiteindelijk hoe en wanneer op trends meesurfen.

Pelckmans

Het eerste Belgische handboek over trendwatching met een methodologie om met trends te innoveren.

9 februari 2023

Vlaamse striptekenaar Jo-El Azara overleden

Dinsdag 7 februari overleed de Vlaamse striptekenaar Joseph Frans Hedwig Loeckx (° Drogenbos 4 mei 1937). Hij was beter bekend onder zijn pseudoniem Jo-El Azara. Dat pseudoniem was één van de vele en zijn laatste. Het verwees naar zijn voornaam en achternaam (Jo L) en een uitzonderlijke buste in het Louvre van Alexander de Grote. Die buste met de naam ‘Hermès Azara’ was een kopie naar het werk van de Griekse beeldhouwer Lysippus van Sicyon.

Zijn belangrijkste creatie was Taka Takata in het weekblad Kuifje in 1965. In 1953 letterde en inkte hij als eerste baantje bij Willy Vandersteen de stroken van de Lachende Wolf. Van Vandersteen verhuisde hij in 1954 naar de Studio Hergé waar hij bleef tot 1961. In 1968 wenkte het overnemen van de reeks Robbedoes en Kwabbernoot van André Franquin, maar dat ging plots niet door. In de jaren 1970 kende hij succes met Taka Takata, maar nadien kwijnde zijn carrière weg en legde hij zich toe op reclamestrips. Hij overleed ten gevolge van een Cerebro Vasculair Accident (CVA).

Jo-El Azara

De komische strip Taka Takata was het grootste succes van Jo-El Azara, alias Joseph Loeckx.

9 februari 2023

Literatuurprijs: Boon 2022

De nieuwe Vlaamse literatuurprijs Boon maakte haar shortlist van genomineerden 2022 bekend:
Geen Vlaamse, maar uitsluitend Nederlandse auteurs. Dat mag alvast opmerkelijk genoemd worden.

Dit zijn de genomineerden:

De gevangenisjaren – Erdal Balci (De Geus) – De poel – Pauline de Bok (Atlas Contact) –
Jaguarman – Raoul de Jong (De Bezige Bij) – Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
Willem die Madoc maakte – Nico Dros (Van Oorschot)

 

18 januari 2022

Lale Gul wint de NS publieksprijs

Ik ga leven’ van Lale Gül wint NS Publieksprijs

 

Boekenprijs De Turks-Nederlandse schrijfster wint de populariteitswedstrijd met 32 procent van de stemmen. Gül is de jongste winnaar ooit van de prijs, en de eerste bekroonde debutant.

Ik ga leven  – Lale Gül

17 november 2021

BOOKER PRIZE 2021

 

De Bookerprize 2021 – zowat de belangrijkste literaire prijs, wordt dit jaar gewonnen door de Zuid-Afrikaan
Damon Galgut met zijn roman ‘De belofte’ –  (uitgegeven bij Querido in een vertaling van Rob van der Veer).
Onze felicitaties!

3 november 2021

Libris Geschiedenis Prijs 2021

 

 

Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

31 oktober 2021

vervangt Hachette Livre de tekenaar van Asterix?

In een exclusief interview met Doorbraak vertelde de Franse scenarist Jean-Yves Ferri dat hij al een Asterix-scenario voor een andere tekenaar dan Didier Conrad schreef. Sinds 2011 zetten Ferri en Conrad de reeks de avonturen van Asterix en Obelix voort. In hetzelfde interview liet Ferri ook enkele frustraties over Conrad (die al enkele jaren in het Texaanse Austin leeft) optekenen. Zo is Ferri niet echt tevreden over de nogal saaie bladspiegel en de nogal ‘regelmatige’ manier van tekenen. Uitgever Hachette Livre ontkende op de boekvoorstelling nochtans dat Conrad ter discussie staat of afhaakte. Conrad bleek wel niet aanwezig wegens een verkoudheid. De opvallende veelvoud van opmerkingen over ‘relais’ of   ‘relève’ zouden enkel slaan op het feit dat Asterix en de Griffioen het eerste verhaal is waar geestelijke vader Albert Uderzo niet meer bij betrokken was.

Hachette Livre, Christophe Guibbaud

Jean-Yves Ferri uitte als scenarist van de Avonturen van Asterix en Obelix toch wel kritiek en wrevel over de tekenaar Didier Conrad.

21 oktober 2021

Asterix en de Griffioen vijfde album van de renaissance

Met Asterix en de Griffioen verschijnt op 21 oktober een nieuw album van de reeks over de bekende Galliërs. 39 avonturen al en het eerste sedert het overlijden van tekenaar Albert Uderzo. Na de dood van de oorspronkelijke scenarist René Goscinny zette tekenaar Uderzo de reeks alleen voort wat ondanks de uitzonderlijke kwaliteit van de tekeningen enkele dieptepunten in de stripgeschiedenis opleverde. Dankzij een nieuw team (tot deel 38 onder supervisie van Uderzo) zette de reeks na de overname door Hachette Livre een renaissance in. Met Jean-Yves Ferri trok de uitgever een beslagen scenarist aan en Didier Conrad tekende in een verbluffende authenticiteit Asterix. Het bezorgde de reeks een nieuw elan. Van het vorige album de dochter van de veldheer gingen in het Frans meer dan 2,2 miljoen exemplaren over de toonbank. Zelfs in het Duits meer dan 1 miljoen. Ook in het vijfde album van het duo Ferri-Conrad waar de helden naar de Sarmaten trekken is die nieuwe constante kwaliteit merkbaar.

Hachette Livre

In het nieuwe album rijden Asterix en Obelix ook veel te paard.

21 oktober 2021

vervangt Hachette Livre de tekenaar van Asterix?

In een exclusief interview met Doorbraak vertelde de Franse scenarist Jean-Yves Ferri dat hij al een Asterix-scenario voor een andere tekenaar dan Didier Conrad schreef. Sinds 2011 zetten Ferri en Conrad de reeks de avonturen van Asterix en Obelix voort. In hetzelfde interview liet Ferri ook enkele frustraties over Conrad (die al enkele jaren in het Texaanse Austin leeft) optekenen. Zo is Ferri niet echt tevreden over de nogal saaie bladspiegel en de nogal ‘regelmatige’ manier van tekenen. Uitgever Hachette Livre ontkende op de boekvoorstelling nochtans dat Conrad ter discussie staat of afhaakte. Conrad bleek wel niet aanwezig wegens een verkoudheid. Het opvallende veelvoud van opmerkingen over ‘relais’ of   ‘relève’ zou enkel slaan op het feit dat Asterix en de Griffioen het eerste verhaal is waar geestelijke vader Albert Uderzo niet meer bij betrokken was.

Jean-Yves Ferri uitte als scenarist van de Avonturen van Asterix en Obelix toch wel kritiek en wrevel over de tekenaar Didier Conrad.

21 oktober 2021

Asterix en de Griffioen vijfde album van de renaissance

Met Asterix en de Griffioen verschijnt op 21 oktober een nieuw album van de reeks over de bekende Galliërs. 39 avonturen al en het eerste sedert het overlijden van tekenaar Albert Uderzo. Na de dood van de oorspronkelijke scenarist René Goscinny zette tekenaar Uderzo de reeks alleen voort wat ondanks de uitzonderlijke kwaliteit van de tekeningen enkele dieptepunten in de stripgeschiedenis opleverde. Dankzij een nieuw team (tot deel 38 onder supervisie van Uderzo) zette de reeks na de overname door Hachette Livre een renaissance in. Met Jean-Yves Ferri trok de uitgever een beslagen scenarist aan en Didier Conrad tekende in een verbluffende authenticiteit Asterix. Het bezorgde de reeks een nieuw elan. Van het vorige album de dochter van de veldheer gingen in het Frans meer dan 2,2 miljoen exemplaren over de toonbank. Zelfs in het Duits meer dan 1 miljoen. Ook in het vijfde album van het duo Ferri-Conrad waar de helden naar de Sarmaten trekken is die nieuwe constante kwaliteit merkbaar.

In het nieuwe album rijden Asterix en Obelix ook veel te paard.

21 oktober 2021