Literatuurprijs: Boon 2022

De nieuwe Vlaamse literatuurprijs Boon maakte haar shortlist van genomineerden 2022 bekend:
Geen Vlaamse, maar uitsluitend Nederlandse auteurs. Dat mag alvast opmerkelijk genoemd worden.

Dit zijn de genomineerden:

De gevangenisjaren – Erdal Balci (De Geus) – De poel – Pauline de Bok (Atlas Contact) –
Jaguarman – Raoul de Jong (De Bezige Bij) – Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
Willem die Madoc maakte – Nico Dros (Van Oorschot)

 

18 januari 2022

Lale Gul wint de NS publieksprijs

Ik ga leven’ van Lale Gül wint NS Publieksprijs

 

Boekenprijs De Turks-Nederlandse schrijfster wint de populariteitswedstrijd met 32 procent van de stemmen. Gül is de jongste winnaar ooit van de prijs, en de eerste bekroonde debutant.

Ik ga leven  – Lale Gül

17 november 2021

BOOKER PRIZE 2021

 

De Bookerprize 2021 – zowat de belangrijkste literaire prijs, wordt dit jaar gewonnen door de Zuid-Afrikaan
Damon Galgut met zijn roman ‘De belofte’ –  (uitgegeven bij Querido in een vertaling van Rob van der Veer).
Onze felicitaties!

3 november 2021

Libris Geschiedenis Prijs 2021

 

 

Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

31 oktober 2021

vervangt Hachette Livre de tekenaar van Asterix?

In een exclusief interview met Doorbraak vertelde de Franse scenarist Jean-Yves Ferri dat hij al een Asterix-scenario voor een andere tekenaar dan Didier Conrad schreef. Sinds 2011 zetten Ferri en Conrad de reeks de avonturen van Asterix en Obelix voort. In hetzelfde interview liet Ferri ook enkele frustraties over Conrad (die al enkele jaren in het Texaanse Austin leeft) optekenen. Zo is Ferri niet echt tevreden over de nogal saaie bladspiegel en de nogal ‘regelmatige’ manier van tekenen. Uitgever Hachette Livre ontkende op de boekvoorstelling nochtans dat Conrad ter discussie staat of afhaakte. Conrad bleek wel niet aanwezig wegens een verkoudheid. De opvallende veelvoud van opmerkingen over ‘relais’ of   ‘relève’ zouden enkel slaan op het feit dat Asterix en de Griffioen het eerste verhaal is waar geestelijke vader Albert Uderzo niet meer bij betrokken was.

Hachette Livre, Christophe Guibbaud

Jean-Yves Ferri uitte als scenarist van de Avonturen van Asterix en Obelix toch wel kritiek en wrevel over de tekenaar Didier Conrad.

21 oktober 2021

Asterix en de Griffioen vijfde album van de renaissance

Met Asterix en de Griffioen verschijnt op 21 oktober een nieuw album van de reeks over de bekende Galliërs. 39 avonturen al en het eerste sedert het overlijden van tekenaar Albert Uderzo. Na de dood van de oorspronkelijke scenarist René Goscinny zette tekenaar Uderzo de reeks alleen voort wat ondanks de uitzonderlijke kwaliteit van de tekeningen enkele dieptepunten in de stripgeschiedenis opleverde. Dankzij een nieuw team (tot deel 38 onder supervisie van Uderzo) zette de reeks na de overname door Hachette Livre een renaissance in. Met Jean-Yves Ferri trok de uitgever een beslagen scenarist aan en Didier Conrad tekende in een verbluffende authenticiteit Asterix. Het bezorgde de reeks een nieuw elan. Van het vorige album de dochter van de veldheer gingen in het Frans meer dan 2,2 miljoen exemplaren over de toonbank. Zelfs in het Duits meer dan 1 miljoen. Ook in het vijfde album van het duo Ferri-Conrad waar de helden naar de Sarmaten trekken is die nieuwe constante kwaliteit merkbaar.

Hachette Livre

In het nieuwe album rijden Asterix en Obelix ook veel te paard.

21 oktober 2021

vervangt Hachette Livre de tekenaar van Asterix?

In een exclusief interview met Doorbraak vertelde de Franse scenarist Jean-Yves Ferri dat hij al een Asterix-scenario voor een andere tekenaar dan Didier Conrad schreef. Sinds 2011 zetten Ferri en Conrad de reeks de avonturen van Asterix en Obelix voort. In hetzelfde interview liet Ferri ook enkele frustraties over Conrad (die al enkele jaren in het Texaanse Austin leeft) optekenen. Zo is Ferri niet echt tevreden over de nogal saaie bladspiegel en de nogal ‘regelmatige’ manier van tekenen. Uitgever Hachette Livre ontkende op de boekvoorstelling nochtans dat Conrad ter discussie staat of afhaakte. Conrad bleek wel niet aanwezig wegens een verkoudheid. Het opvallende veelvoud van opmerkingen over ‘relais’ of   ‘relève’ zou enkel slaan op het feit dat Asterix en de Griffioen het eerste verhaal is waar geestelijke vader Albert Uderzo niet meer bij betrokken was.

Jean-Yves Ferri uitte als scenarist van de Avonturen van Asterix en Obelix toch wel kritiek en wrevel over de tekenaar Didier Conrad.

21 oktober 2021

Asterix en de Griffioen vijfde album van de renaissance

Met Asterix en de Griffioen verschijnt op 21 oktober een nieuw album van de reeks over de bekende Galliërs. 39 avonturen al en het eerste sedert het overlijden van tekenaar Albert Uderzo. Na de dood van de oorspronkelijke scenarist René Goscinny zette tekenaar Uderzo de reeks alleen voort wat ondanks de uitzonderlijke kwaliteit van de tekeningen enkele dieptepunten in de stripgeschiedenis opleverde. Dankzij een nieuw team (tot deel 38 onder supervisie van Uderzo) zette de reeks na de overname door Hachette Livre een renaissance in. Met Jean-Yves Ferri trok de uitgever een beslagen scenarist aan en Didier Conrad tekende in een verbluffende authenticiteit Asterix. Het bezorgde de reeks een nieuw elan. Van het vorige album de dochter van de veldheer gingen in het Frans meer dan 2,2 miljoen exemplaren over de toonbank. Zelfs in het Duits meer dan 1 miljoen. Ook in het vijfde album van het duo Ferri-Conrad waar de helden naar de Sarmaten trekken is die nieuwe constante kwaliteit merkbaar.

In het nieuwe album rijden Asterix en Obelix ook veel te paard.

21 oktober 2021

Debuutprijs De Bronzen Uil 2021

 

Felicitaties voor Caro Van Thuyne: zij wint met haar boek ‘Lijn van wee en wens’ de debuutprijs ‘De Bronzen Uil 2021’

Sholeh Rezazadeh won de publieksprijs voor haar boek De hemel is altijd paars

 

10 oktober 2021

Nobelprijs Literatuur 2021

De Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah (72) heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. De jury looft hem vooral ‘voor zijn compromisloze en medelevende manier om de effecten van het kolonialisme te doorgronden en het lot van de vluchtelingen in de golf tussen culturen en continenten’. Het is nog wachten op de eerste nederlandstalige vertaling.

 

10 oktober 2021

De Hebban Debuutprijs 2021

Simone Atangana Bekono wint met ‘Confrontaties’ de Hebban Debuutprijs 2021. Gefeliciteerd!

 

11 september 2021

100 jaar W.F.Hermans

Op 1 september 2021 is het precies honderd jaar geleden dat de schrijver Willem Frederik Hermans geboren werd.
In Glas in lood gidst de nieuwe schrijver Marc Schoorl, voormalig redacteur van de legendarische WFH-verzamelkrant, op eigenzinnige en originele wijze door het oeuvre van deze vaak zwartgallige en soms ook heerlijk satirische schrijver.

26 augustus 2021

RIP K.Schippers

Op 12 augustus, is in zijn woonplaats Amsterdam de schrijver en dichter K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter, overleden. Hij werd vierentachtig jaar.

14 augustus 2021

Vers van de pers: de biografie van Joris Van Severen

De biografie van Joris van Severen rolde van de pers.

Joris Van Severen (1894-1940) is een politicus die blijft fascineren.
In deze nieuwe biografie gaat Luc Pauwels dieper in op het leven, het denken, maar ook de liefdesavonturen van Van Severen. Hij brengt de huidige stand van het historisch onderzoek samen in een nieuwe synthese die leest als een roman.

Hier verkrijgbaar in onze online boekhandel.

10 augustus 2021

De rechtvaardige rechters: never ending story

De Vereniging voor Brusselse Geschiedenis en de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren, melden dat het werk “De Rechtvaardige Rechters terug van weggeweest – Niet Arseen Goedertier maar nonkel kanunnik” van de hand van dr. Paul De Ridder binnenkort een opvolger heeft. De Rechtvaardige Rechters – Twee Brusselaars ijveren voor de terugkeer” (ISBN 978-94-6436-02-2), is op dit moment in druk en zal deze zomer nog te bestellen zijn.

1 augustus 2021