prachtige pagina uit Asterix onder de hamer

Op de recente veiling van Christies met originele tekeningen van striptekenaars haalde een werkelijk prachtige plaat uit het album het geschenk van Caesar het bedrag van 170.000 euro zonder opgeld, volgrechten en kosten. Vooral het bovenste deel van de pagina is een waarlijk meesterwerk van Uderzo.

[/media-credit] originele tekening Asterix met werkelijk subliem getekend stukje Rome.

26 november 2020

220.000 euro voor origineel Hergé

Op de stripveiling van Christies telde een verzamelaar 220.000 euro zonder kosten neer voor de originele plaat 86 van het album de scepter van Ottokar.  De tekening in Chinese inkt dateert van 1939 en komt uit één van Hergés meest iconische albums. Toch was de hoge prijs slechts de minimumprijs qua schatting door de experts.

[/media-credit] De originele plaat 86 uit het Kuifje-album de scepter van Ottokar

26 november 2020

orginele pagina De Zwarte Madam afgehamerd op 12.000 euro

Op de stripveiling van Christies werd de originele plaat van pagina 11 die in 1947 verscheen in De Standaard verkocht voor 12.000 euro zonder opgeld en kosten. Voor vele fans is het album De Zwarte madam één van de beste uit het vroege werk van Willy Vandersteen. De afbeelding van het putteke van Quinten Matsijs (de putkevie) maakt de plaat extra boeiend.

[/media-credit] De originele plaat in Chinese inkt van pagina 11 van de Zwarte Madam

26 november 2020

de sneeuwmaker op tijd voor de Sint

Het nieuwste album van Jommeke (nummer 302) van de hand van Edwin Wouters is net verschenen. Jommeke duikt pas op pagina 8 op, maar het verhaal is ontzettend vermakelijk. Alle ingrediënten inclusief mensapen zitten in dit stripverhaal en komt net op tijd voor de Sint.

[/media-credit] Jommeke 302: de sneeuwmaker

24 november 2020

Booker Prize 2020

Shuggie Bain van Douglas Stuart wint de Booker Prize 2020. Daarmee wint de Schot de belangrijkste prijs in de Engelstalige letteren. Het is nu wachten op een Nederlandse vertaling… en een verfilming…

23 november 2020

Simone van der Vlucht 25 jaar auteur

Simone van der Vlugt is 25 jaar auteur. Ter ere van dit jubileum geeft Lemniscaat Uitgeverij vijf van haar klassiekers volledig herzien uit, in een mooie luxe uitvoering.

23 november 2020

Dupuis koopt uitgever mangas

De nieuwe Franse baas bij de Karolingse stripuitgeverij Dupuis nam vorige week de Parijse manga-uitgeverij van zijn vriend Stéphane Ferrand over. Vega bestond amper een dik jaar maar wist topauteurs te strikken met Akira Oze (Natsuko no Sake) en Toshiya Higashimoto (Le Bateau de Thésée) en alzo snel een middelgrote speler te worden. Dupuis interesseerde zich voorheen nooit in de Japanse pulpstrips of mangas, terwijl andere Franstalige uitgeverijen op die rage sprongen. De vraag is in welke mate dit gevolgen zal hebben voor de franco-belgische stripschool. Dupuis is historisch de bakermat van de school van Marcinelle met tekenaars zoals Peyo, Tillieux, Franquin, Jijé, Roba of Lambil die publiceerden in het weekblad Robbedoes (Spirou). Enkele Vlaamse striptekenaars zoals Berck (Sammy), Ryssack en Morris (Lucky Luke) behoren ook tot de school van Marcinelle.

[/media-credit] mangas bij Dupuis

 

23 november 2020

Harry Potter 20

De cast van de populaire Harry Potter-films houdt een reünie in 2021. De media noemen het een voorproefje op twintigjarig jubileum. Harry Potter verschijnt in het Nederlands bij uitgeverij De Harmonie. Hier kunt u alle titels bestellen — het blijven ideale jeugdboeken voor Sinterklaas, Kerst en nieuwjaar, om lekker te lezen tijdens de lange avonden.

23 november 2020

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs gaat dit jaar naar bestseller De meeste mensen deugen van De Correspondent-journalist Rutger Bregman. De auteur Bregman mag een jaar lang gratis met de trein reizen. Nooit eerder namen zoveel treinreizigers in Nederland deel aan de wedstrijd.

23 november 2020

Kinderboekenweek en Spirituele boek

Bette Westra schrijft het kinderboekenweekgeschenk 2021. Giel Beelen schrijft op zijn beurt het campagneboekje voor de Maand van de Spiritualiteit van volgend jaar.

23 november 2020

Verfilmd

Aauteur Sylvia Van Driessche (44), de vrouw van acteur Jelle De Beule ziet haar young adult-roman Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs verfilmd worden. Voor de verfilming van het boek gaat Sylvia Van Driessche samenwerken met regisseur Charlie Dewulf, die de webserie Brak maakte. Wanneer de film in de zalen komt, is nog niet geweten.

23 november 2020

De Gouden Menhir gratis te beluisteren

In 1967 schreef René Goscinny een verhaal voor Asterix dat enkel op vinylplaat zou uitkomen. Albert Uderzo tekende een reeks illustraties. Dit verhaal Le Menhir Dor (een grapje over de bekendste Franse prijs voor klassiek muziek le Diapason dor) is nu door de uitgeverij opgevist en uitgebracht in album. Geen echte strip, maar welk 48 paginas naar scenario van Goscinny. Omdat veel origineel materiaal verloren ging, restaureerden de medewerkers van de erfgenamen van Goscinny en Uderzo de tekeningen. De geluidsversie is gratis te downloaden.

[/media-credit] De Nederlandse cover.

23 november 2020

stripkenner Jean-Marie Derscheid overleden

De Belgische microbioloog en stripkenner Jean-Marie Derscheid (14/7/1955) overleed 19 november op de leeftijd van 65 jaar. In zijn Brusselse galerij stelde hij reeds in 1981 stripkunst tentoon. Met de Commission communautaire française bruxelloise (COCOF) zette hij promotietentoonstellingen op over Belgische strips in de ganse wereld. Ook in het KMSKB was hij een graag geziene adviseur en scenograaf van tentoonstellingen. Met Het Belgisch stripverhaal. Een kruisbestuiving bracht hij ook een kunstboek uit over strips. Hij schreef in 2003 al voor de catalogus Kunst en grafische vernieuwing in het Europees Beeldverhaal van het SMAK in Gent.

[/media-credit] Voor het KMSKB schreef Derscheid een boek over het Belgische stripverhaal.

23 november 2020

tentoonstelling Jan Jans en de kinderen in Hoorn

Het het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn wijdt een tentoonstelling aan de stripreeks Jan Jans en de kinderen. Vijftig jaar geleden op 12 december 1970 verscheen de strip voor het eerst in het damesblad  Libelle. Naast de expositie van Jan, Jans en de kinderen is er een boek uitgebracht om het jubileum te vieren. Striptekenaar Jan Kruis overleed in 2017. Kruis tekende de reeks dertig jaar en ging in 1999 met pensioen. Hij droeg zijn levenswerk over aan Libelles Studio Jan Kruis.

[/media-credit] Tentoonstelling in Hoor voor gouden jubileum Libelle-strip.

 

23 november 2020

crowdfunding ABC van de strip

Het ABC van de strip door Lük Bey zoekt crowdfunders. Een deel van het alfabet verscheen eerder in Brabant Strip Magazine. Lük verwerkt alles tot een volwaardig album. Via een crowdfunding-actie op ulule hoopt hij dit te klaren. De maecenas kan zichzelf als stripfiguur in het verhaal laten zetten. Het bedrag is bijna gehaald. De actie loopt nog een tiental dagen.

[media-credit id=8003 align=”alignnone” width=”214″][/media-credit]

https://www.ulule.com/het-abc-van-de-strip/

21 november 2020