ZELENSKY – de biografie

Don Croonenberg heeft een vlot leesbare biografie geschreven van een man die dankzij Poetin dagelijks de wereldpers haalt en eindeloos veel supporters heeft: Volodymyr Zelensky in het Oekraïens ofte Vladimir Zelenski in onze taal.
Ondertussen is de man vanwege zijn standvastige en vastberaden houding een voorbeeld geworden voor zijn bevolking en vele buitenlandse waarnemers.

De clown tegen de tsaar

Geboren uit joodse ouders in een stad gesticht door de Kozakken was Zelenski jarenlang vooral een vertrouwde komiek op televisie, zeker ook in Rusland. Op het witte doek was hij te zien in romantische filmkomedies waarin hij één enkele keer luchtig de draak stak met Russische oligarchen.
Miljoenen Russen kennen Zelenski, schrijft onze recensent Jef Abbeel, omdat zijn producties ook op de Russische tv kwamen. In zijn satires had hij veel kritiek op de corruptie in zijn land, dat hierin bijna even hoog scoort als Rusland. In 2019 versloeg hij Joelia Timosjenko en de zittende president Porosjenko, tevens de rijkste oligarch, met 73% tegen 27%.

Zelenski had meteen veel plannen: het kiesstelsel aanpassen, de corruptie bestrijden, de landbouw hervormen, de komst van buitenlandse bedrijven aanmoedigen, de braindrain indammen, de slechte wegen verbeteren, abortus en prostitutie legaliseren.
Zelenski werkte fel op de zenuwen van Poetin, aldus onze recensent, door zijn inspanningen om lid te worden van de NAVO en van de EU, door in Oekraïne de restanten van het communisme te bannen (monumenten, straatnamen, symbolen), door op Facebook te zetten dat Oekraïne en Rusland slechts één ding gemeen hebben: een grenslijn van 2.000 kilometer.
Dat dit kwaad bloed zette hoeft geen verder betoog.

Auteur Croonenbergh vergelijkt de vastberadenheid van Zelenski met die van Churchill in juni 1940 (‘We shall never surrender‘) en met De Gaulle in mei 1940.
Hij dwingt nu overal respect af en is momenteel de prominentste politicus van Europa.

Promotie

Zelensky is deze week ons boek van de week: een biografische schets van een rechtenstudent die geen jurist wilde worden. Ooit sketchbedenker, grollenbakker en vloekend satiricus. Nu vecht hij als David tegen Goliath tegen een dolgedraaide tsaar.

Wie nu bestelt, geniet deze week van een tijdelijke voordeelprijs.
Zelensky is een uitgave van Doorbraak en Willems uitgevers.

Bestel hier uw exemplaar 

 

Meer info: https://boeken.doorbraak.be/p/zelensky-don-croonenberg/

 

Boekenteam