Revolutionair: de herziening van de geschiedenis van de mensheid

‘Fascinerend, uitdagend en verhelderend’, noemde Noam Chomsky het. ‘Dit is geen boek. Dit is een intellectueel feestmaal,’ zei Nassim Nicholas Taleb.
En revolutionair opzienbarend is het.

Baanbrekend en brutaal

Het verhaal van de mensheid, zoals we dat recent lazen in de boeken van Pulitzer price-winnaar Jared Diamond, Steven Pinker, Yuval Noah Harari, klopt niet. Althans volgens antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow in hun boek Het begin van alles: een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid.

We ontdekken met hen prehistorische (!) megasteden, nooit eerder ontdekte matriarchaten, verrassende samenlevingen die ons beeld van de geschiedenis naar de prullenmand verwijst. Baanbrekend en brutaal dus!

Een nieuwe blik op de mensheid

Het begin van alles neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30 000 jaar en de hele planeet omspant, schrijft de uitgever.
Over dit boek gaat iedereen het nog lang hebben. Het rekent namelijk af met onze blijkbaar beperkte visie en mythes die we als vanzelfsprekend aanvaard hebben.

Het boek toont tegelijk aan dat zelfs in complexe samenlevingen ongelijkheid en discriminatie niet inherent of onvermijdelijk zijn. We kunnen met veel meer inventiviteit onze maatschappij inrichten dan we ooit dachten.
De echte vraag is namelijk hoe we zo vast zijn komen te zitten in slechts één vorm van maatschappelijke structuur. Waarom nooit andere samenlevingsvormen bedacht werden? Hoe we verhevenheid en ondergeschiktheid zijn gaan beschouwen als onontkoombare elementen van het menselijk bestaan.

De technologische vooruitgang heeft de mens niet per se verder geholpen; daarin zijn de auteurs het eens met Rousseau. Zo zijn mensen in de loop van de geschiedenis niet minder, maar juist méér gaan werken.
‘Als het om arbeid en welvaart gaat, lijkt het wel of elke nieuwe technologische doorbraak ons nog dieper laat vallen.’

Deze nieuwe blik op de mensheid is deze week ons verrassend boek van de week: gespreksstof voor een lange tijd!

Promotie

Het begin van alles is The New York Times Bestseller — BBC History Book of the Year — #1 van Der Spiegel Bestseller en verkrijgbaar in onze boekenwinkel: we sturen het u graag op zonder verzendkosten!

Bestel hier uw exemplaar

 

Boekenteam