Ragnar Jonasson: IJslandse thrillerschrijver

De thrillers van de IJslandse schrijver Ragnar Jonasson —in het leven professor rechten aan de Universiteit van Reykjavik— zijn pas vrij laat in Nederlandse vertaling verschenen. In 2020 ‘debuteerde’ hij in de Lage Landen met zijn onderhoudende thriller Sneeuwblind, dat oorspronkelijk al in 2010 verscheen. Nog in hetzelfde jaar 2020 volgde het al even sterke Inktzwart dat in 2011 in het IJslands gepubliceerd werd. In korte tijd verzamelde de auteur een vaste schare bewonderaars. Thans is er Poolnacht dat van 2012 dateert en onder de titel Rof verscheen.

Agent Ari Thor

In de eerste thriller maakten we kennis met de jonge agent Ari Thor, de hoofdpersoon uit de reeks, die van Reykjavik naar het stadje Siglufjördur in het uiterste noorden van IJsland werd overgeplaatst. Ari dacht dat hij op de meest afgelegen plek op aarde was terechtgekomen. Het stadje is alleen via een lange tunnel bereikbaar. Ook nu weer speelt het verhaal zich grotendeels af in en rond de kleine vissersplaats. Het plaatsje is in quarantaine doordat er een gevaarlijke besmettelijke ziekte rondwaart en is afgesloten van de buitenwereld. Veel heeft agent Thor in die omstandigheden niet om handen. Tot hij wordt gecontacteerd door de oudere Hédinn, die bij hem langskomt met een foto.

Agent Thor beseft dat er nog ergere desolate plekken op IJsland bestaan. Op de foto staan twee echtparen die in 1955 een boerderij betrokken aan een verder onbewoonde, totaal geïsoleerde fjord, Hédinsjfördur. Een van de twee vrouwen op de foto is de moeder van Hédinn. Kort na het nemen van de foto is de andere vrouw door vergiftiging overleden. Of het moord of zelfmoord was, is nooit duidelijk geworden. Kort daarna werd de boerderij verlaten.

Isrun

Op de foto wordt boreling Hédinn gedragen door een jongen van een jaar of vijftien. Wie is hij? Hédinn kent hem niet en de twee echtparen zijn inmiddels overleden. Hij vraag Ari om de zaak te heroverwegen. Wegens gebrek aan iets beters heropent hij het onderzoek – en komt tot een aantal verrassende vaststellingen.

Inmiddels houdt een andere oude bekende van Thor, de televisiejournaliste Isrun zich in de IJslandse hoofdstad bezig met de gewelddadige dood van Snorri Ellertson, de zoon van een hooggeplaatste politicus. Terzelfdertijd vindt een opmerkelijke ontvoering van een jong kind plaats. Iets ongeziens in IJsland. Ofschoon het van elkaar losstaande gebeurtenissen lijken te zijn, blijkt er meer aan de hand.

Rauwe natuur

In de tot nu verschenen Scandinavische thrillers van de hand van Jonasson wordt de invloed van de rauwe natuur op de mensen heel goed beschreven: de donkere dreigende bergen, de intense winterse kou, de verlatenheid, de donkere fjord… De voor IJsland typerende natuur in combinatie met een aantal interessante karakters zorgen voor een aantal uren prima leesplezier. Nagelbijtende spanning is er niet bij maar de sfeer is uitstekend beschreven en doet naar meer verlangen. Het thrillerelement is zeker aanwezig.

In het IJslands zijn er inmiddels al zes delen rond de jonge, aimabele politieman-rechercheur Ari Thor verschenen. Hopelijk brengt uitgeverij A.W. Bruna nog meer delen uit. De vormgeving met een mooie leesbare letter is prima.

Pieter Jan Verstraete