Radetzkymars: een meesterwerk over ondergang. Boek van de Week!

Rik Van Cauwelaert noemt het boek tijdloos. Luc Devoldere noemt de roman ‘dé klassieker over het einde van de Donaumonarchie, de grote ode aan een wereld die niet meer bestaat.’ De oerklassieker Radetzkymars steekt in een nieuw kleedje. Uitgever Vanoorschot, kunstenaar Jan Vanriet en Roth-vertaalster Els Snick sloegen de handen in mekaar om een pareltje af te leveren. Drie weken na verschijnen is de Europese oerklassieker al aan een tweede druk toe.

Radetzkymars ademt het einde van de Donaumonarchie, het oude keizerrijk & koninkrijk Oostenrijk-Hongarije. Sterreporter Joseph Roth beschrijft als geen andere de heimwee en de nostalgie naar de veelvolkerenstaat. Een land dat enkel op papier heeft bestaan, beklemtoont Luc Devoldere, en dat net op papier, door de pen van Roth, overleeft.

Meesterwerk

In Radetzkymars (1932) vertelt Roth de laatste jaren van de Habsburgse monarchie aan de hand van het verhaal van de familie Trotta. Het hoofdpersonage is Carl Joseph Trotta, de kleinzoon van een luitenant die tijdens de slag bij Solferino het leven van de keizer heeft gered en daar met geld en een adellijke titel voor beloond is. Het beeld van de dode grootvader, de held van Solferino, hangt als een schaduw over zijn bestaan als officier in de Donaumonarchie.

Met een subliem gevoel voor ironie ontmaskert Roth de schijnwereld van het garnizoensleven en legt hij de barsten en scheuren van de veelvolkerenstaat van keizer Franz Joseph bloot. ‘Toen wisten ze nog niet dat zij allemaal, zonder uitzondering, een paar jaar later de dood zouden tegenkomen. Niemand van hen had zo’n goed gehoor dat hij het grote raderwerk van de verborgen reuzenmolens van de grote oorlog al kon horen malen.’

Promotie

In Duitsland behoort Radetzkymars tot de literaire canon. Voor vele lezers is het melancholische verlangen naar een ‘wereld van gisteren’, die overzichtelijk is en houvast biedt, herkenbaar. In de FAZ noemde Volker Weiderman Radetzkymars ‘het mooiste boek van de wereld. Het treurigste. Het sentimenteelste. Het wonderbaarlijkste. Het is een wonder.’

Deze week plaatst Doorbraak dit meesterwerk op een sokkel als Boek van de Week met gratis verzending — geldig tot 23 juni 2020.
Alvast veel leesplezier!

Bestel hier met gratis verzending! 

 

Doorbraak redactie