Op weg naar een Europese autocratie? – Boek van de Week

In Op weg naar het imperium trekt David Engels een verbluffende parallel tussen het verval van de Romeinse Republiek en de opgang, evolutie, terugval — hoe je het ook noemt — van de EU in haar huidige constellatie. Dat moet wel de interesse wekken van ons, Europeanen.

Rome was namelijk net zo multicultureel en politiek correct als de EU nu. Migranten — op zoek naar werk en een beter leven — zochten hun weg naar de Republiek. Ook toen waren autochtone Romeinse burgers niet echt gelukkig met die toestroom van vreemdelingen: solidariteit smolt alsmaar meer weg, de achterdocht nam toe en voedde zelfs de neiging tot onderlinge gevechten.

Hoe je het ook draait of keert, de gelijkenissen met onze tijd zijn opmerkelijk: massa-immigratie, vergrijzing, desinteresse in politiek, demografische achteruitgang, verarming, decadentie en een dalend vertrouwen in de politiek…

Van republiek tot dictatuur

Volgens Engels bestaat de kans dat ook de EU vervalt tot een autocratisch regime, net zoals de Romeinse Republiek uitmondde in een dictatoriaal geleid Romeins keizerrijk. Men probeert voor Europa een identiteit te creëren uit het niets, gebaseerd op universele waarden, — vooral om nieuwkomers niet te bruuskeren — in plaats van dit vanuit haar eigen geschiedenis en wortels te doen, aldus Engels.

Gaat de EU dezelfde weg op als de Romeinse Republiek? Zal de Unie centralistischer en minder democratisch worden? Binnen twintig jaar bestaat onze parlementaire democratie niet meer, zegt Engels in een interview met DoorbraakU leest het interview hier, vanaf 13u.

 

David Engels (Verviers 1979) is een Duitstalige Belg en oud-historicus. Hij werkte tussen 2008 en 2018 als hoogleraar Romeinse geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Brussel (ULB). Vanaf 2018 werkt hij als onderzoeksprofessor aan het Instytut Zachodni in Poznan (het voormalige Pozen). De grootste interesse van Engels gaat uit naar geschiedfilosofie.

Op weg naar het imperium is verkrijgbaar in onze online boekhandel en is tot dinsdag 11 augustus het Doorbraak ‘Boek van de Week tegen €23,90 – wij nemen graag de verzendkosten op ons!

Bestel hier met gratis verzending

Alvast veel leesplezier!

 

Doorbraak redactie