Kwaliteit verkiezen boven middelmatigheid


In de De Morgen heeft de 35-jarige Frederik De Backer zich sinds enige tijd een stevige reputatie bij elkaar geschreven als media-recensent.

Wie zijn werk niet kent, kan zijn achterstand nu snel inhalen met Het boek is beter. Het Vlaamse televisielandschap omgespit, een verzameling columns van zijn hand – verkrijgbaar in onze Doorbraak boekenwinkel, tegen een ‘Boek van de Week’ – voordeelprijs.

Kwaliteit

De Backer durft er ons aan te herinneren dat er niets fout mee is om kwaliteit te verkiezen boven middelmatigheid, volgens hem de gesel van onze tijd. Hij is onverbiddelijk in het neersabelen van wat niet anders dan slecht gemaakte en voorspelbare programma’s genoemd moet worden. Zonder aarzelen noemt hij het televisielandschap van vandaag ‘een dorre woestenij’ waarbij elke vorm van creativiteit het moet afleggen tegen de zoektocht naar de gunst van het publiek.

De Backer zoekt ‘naar golfbrekers in een zee van drek’. Hij mag zich dan wel vrolijk maken over hoe slecht televisie wel kan zijn, maar hij blijft geloven dat ze ook  een middel kan zijn om ‘de debiliteit te ontstijgen in plaats van ze te omarmen’.

Luckas Vander Taelen had een Boekencast-gesprek met Frederik De Backer.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Luckas Vander Taelen