Koloniaal Congo – deze week in promotie

Het blijkt slecht gesteld te zijn met de historische kennis van de gemiddelde Vlaming. En al zeker als het gaat over de Belgische koloniale geschiedenis. Uitgeverij Polis bracht eind juni een boek uit dat daar hopelijk aan wat kan en zal verhelpen: Koloniaal Congo. Een geschiedenis in vragen.

Dat de slavernij zo werd afgeschaft, ging eigenlijk en stoemmelings. Niet dat het daarmee afgelopen was met dwangarbeid. Die ging nog decennialang door. En ja, veel van de wantoestanden werden geleid door Belgen, en uitgevoerd door Kongolezen. De geschiedenis laat zich niet zo eenvoudig vatten in simpele denkschemas. Zoals Bas De Roo schrijft in zijn hoofdstuk: ‘Koloniale geschiedenis is geen zwart-witverhaal met uitsluitend zwarte slachtoffers en witte daders.

 

Congo

Polis

Dit boek ademt nuance. De bakken historische kennis en expertise die worden uitgepakt laten zich niet klasseren als links of rechts. Wie oprecht een gesprek over het Belgisch kolonialisme wil aangaan, móet dit boek gelezen hebben.
Commissievoorzitter Wouter De Vriendt en zijn collegas weten alvast waar de mosterd te halen.

Koloniaal Congo is vanaf vandaag  tot 4 augustus ons Boek van de Week en te koop in onze online boekhandel tegen €27,50 – de verzendingskosten  nemen wij graag op ons.

Alvast veel leesplezier!

 

Bestel hier uw exemplaar met gratis verzending

 

 

Doorbraak redactie