Joachim Pohlmann: ‘Weesland’


Joachim Pohlmann is natuurlijk niet zomaar een auteur. Hij heeft een uitgesproken profiel als voormalig woordvoerder van de N-VA, rechterhand van Bart de Wever en huidig kabinetchef cultuur van Jan Jambom. En een tijdlang schreef hij ook columns voor De Morgen waar hij met sardonisch plezier de weldenkende linkerzijde op de kast joeg.

Zijn eerste twee romans (‘Altijd Iets’ in 2012 en ‘Een Unie van het Eigen’ in 2016) konden op veel lof konden rekenen. Nu levert hij een nieuw boek af: ‘Weesland‘.

Het vertelt het verhaal van Victor, de stokoude godfather van een klein Italiaans dorp die daar al jaren in een imposante burcht woont. Maar niemand weet waar hij vandaan komt. Dat hij geboren is in Algerije, toen dat nog deel uitmaakte van Frankrijk, en dus een zogenaamde ‘pied-noir’ is, dat is zijn zorgvuldig bewaard geheim. De minzame godfather heeft een bijzonder gewelddadig leven achter de rug, dat in het zicht van de dood zwaar op hem blijft wegen.

Pohlmann heeft een meeslepende roman geschreven die teruggaat op de Algerijnse jaren van zijn hoofdpersonage en de bloedige onafhankelijkheidsoorlog daar, waarmee er een einde kwam aan L’Algérie Française.

Wie wil kan in ‘Weesland’ zelfs een allegorie in zien, met thema’s die ook vandaag actueel zijn : dekolonisatie, omvolking, islamisme of rechts extremisme. Een historische roman dus, met een grote actualiteitswaarde!

Luister ook naar onze andere boekencasts


Luckas Vander Taelen