Je helpt mensen niet door solidair te zijn – Boek van de Week

De dokter is uw kameraad niet  is de jongste roman van Louis Van Dievel, en – ik val met de deur in huis – het is een mustread voor wie van Vlaanderen houdt en het net daarom beter wil leren kennen, schrijft Siegfried Bracke in een recensie op Doorbraak.be. Het is een mustread  voor iedereen met het hart op de juiste plaats en dus voor wie ooit links heeft gedacht, maar gedwongen is door de werkelijkheid om daarvan afstand te nemen. En het is een mustread  voor wie een goed verhaal wil lezen: het gaat vooruit, het is vaak zeer geestig. Het is een mustread  voor wie gelooft in mensenliefde, en in wijsheid, kracht en schoonheid.

In zijn trip down memory lane noemt oud-Het Nieuwsblad-hoofdredacteur Mathias Daneels het boek een inspirerend en confronterend testament. Het verhaal over Guust van Mol/Jan Van Duppen leert ons meer over de vandaag populaire partij PVDA. Voor menselijke warmte en echte kameraadschap was in de schoot van de partij plaats noch ruimte. De partij ging voor, voor alles, voor alles en iedereen. Zelfs liefde en intimiteit moesten wijken voor de ordewoorden van het politbureau.

Sekte

Guust Van Mol (pseudoniem voor Jan van Duppen) is al op jonge leeftijd een fanatieke maoïst bij Amada, de voorloper van de PVDA. Op aanraden van de enig zaligmakende marxistisch-leninistische partij breekt hij zijn universitaire studies af om in een fabriek te gaan werken. ‘Proletariseren heet dat in het begin van de jaren zeventig. Guust werkt in een asbestbedrijf, delft naar kolen en rijdt met de tram. Elke vrije minuut steekt hij in de opbouw van de revolutionaire partij. Zeer tegen de zin van zijn kameraden gaat hij op latere leeftijd geneeskunde studeren. Hij breekt met de partij na een ontnuchterende studiereis naar China. Van Mol wordt huisarts in Turnhout en veroorzaakt daar reuring.

Hij wordt actief bij de sp.a, schopt het zelfs tot Vlaams Parlementslid, maar verlaat uiteindelijk ontgoocheld de partijpolitiek. In Rotterdam zoekt hij asiel. Tien jaar lang is hij er huisarts in een achterstandswijk. Hij maakt er kennis met de boeken van de oerconservatieve arts en denker Theodore Dalrymple. Alles waar Guust ooit in geloofde, besluit hij, berust op een leugen. Je helpt mensen niet door solidair te zijn. In een interview in De Morgen vat hij de PVDA samen in één woord; hij noemt de partij een sekte.

Louis van Dievel is journalist en auteur. Zijn roman De pruimelaarstraat prijkte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2007 en Hof van Assisen werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2012.

 

Promotie

De dokter is uw kameraad niet is verkrijgbaar in de Doorbraak online boekhandel: als ons Boek van de Week kan u het zich aanschaffen voor € 22,50, zonder verzendkosten.
Alvast veel leesplezier!

Bestel hier ons Boek van de Week – met gratis verzending

 

Doorbraak redactie