Humor en satire in woketijden

Johan Sanctorum heeft zijn slotboek over vrije meningsuiting klaar. Na de media en de politieke correctheid bekijkt hij dit keer humor en satire in woketijden. Hoe bijtend mag spot nog zijn?

‘Al lachend zegt de zot zijn waarheid’, luidt de volkswijsheid. Dat klopt. Maar op de Charlie-redactiekantoren hebben ze in 2015 de andere kant van de medaille leren kennen. Zodra humor stout wordt, tegen heilige huisjes schopt of taboes negeert, beseffen we wat die waarheid waard is…

Een geraffineerd epos
Malpertus is in het epos ‘Van den vos Reynaerde’ de thuishaven van de sluwe vos. Een middeleeuwse tekst die toen ook al verwonderlijk genoeg een echte roman was: een fictief, afgerond verhaal waarin alles met elkaar verband heeft en dat als dierenverhaal de ideale vorm was om de lezer een spiegel voor te houden. De tekst is afwisselend humoristisch, bijtend en gelaagd vanwege de dubbelzinnigheid, zeker op seksueel vlak. Een geraffineerd epos, die de feodale samenleving pijnlijk schetst.

Sanctorum leidt ons terug naar die Reynaert. Terug naar Malpertus is een radicaal verzet tegen de nieuwe censuurmaatschappij. Met zin voor diepgang en achtergronden, maar met de vinger op de pols van de actualiteit.

Terug naar Malpertus is deze week nog verkrijgbaar in voorverkoop tegen de tijdelijke voordeelprijs van €18,00.
Bestel hier uw exemplaar

Boekvoorstelling
Op 19 oktober e.k. vindt de geanimeerde boekpresentatie plaats: Johan Sanctorum gaat in gesprek met onze hoofdredacteur Pieter Bauwens.
Schrijf u in via [email protected]: 19 oktober 2021 — 20.00 uur in CC De Zandloper, Wemmel (Kaasmarkt 75).

boekenteam