Hoe stop je een wereldwijde opmars?

Niets nieuws onder de zon. De nazi’s gaven crystalmeth (methamfetamine) aan hun soldaten om een blitzkrieg uit te vechten. Nu heeft deze drug de wereld veroverd.

Teun Voeten trok twee jaar de wijde wereld in om alle kanten van deze duivelse drug te onderzoeken. Hij onderzocht niet alleen de wonderbaarlijke geschiedenis en de farmacologische werking, hij ontmoette ook dakloze verslaafden in Tijuana en Los Angeles, kartels in Mexico, internationale drugsexperts in Bangkok en Kaboel, de originele koks van crystal meth in Praag, uitgebluste deelnemers van homo-orgieën in Amsterdam, speeddealers in Tilburg en de wereldberuchte underground chemist Uncle Fester in Wisconsin. Voeten sprak ook met talloze autoriteiten, rechters en hulpverleners die met man en macht proberen de meth-epidemie te stoppen. U leest het in zijn boek Drug van de duivel.

Een humanitaire ramp

Crystalmeth rukt op in de Lage Landen. ‘De herontdekking is een diabolische bonbon’, schrijft onze medewerker Frans Crols elders in zijn recensie op Doorbraak.

Auteur Teun Voeten heeft het dan over een kleine, blanke, hoogopgeleide elite die ‘redelijk verantwoordelijk kan omgaan met drugs en daar is het opinion chic om voor legalisering te zijn’.

Maar dat getuigt alleszins van weinig inleving. ‘De snuif- en slikzucht van deze welgestelde bovenklasse houdt in dat een enorme groep mensen die weinig te verliezen heeft, ten onder gaat aan verslaving en blijvend psychisch letsel oploopt.’ De directeur van een opvangcentrum in Los Angeles met een capaciteit van 1.000 mensen vult aan: ‘Ingrijpen in drank- en drugsmisbruik vinden liberale politici ongeoorloofde inmenging in de privésfeer. Maar we praten hier over een nationale humanitaire ramp’.

Waarschuwing

Dit boek is een diepgaande analyse, maar vooral een krachtige waarschuwing. Met een combinatie van gedegen onderzoeksjournalistiek, gedurfd veldwerk en sfeerschetsen tekent Teun Voeten een gedetailleerd, maar vooral verontrustend beeld van een drug die aan een razendsnelle internationale opmars bezig is.

‘De lectuur van dit boek is beangstigend’, schrijft Crols. ‘Teun Voeten serveert geen pretverhaal, want je lezen versombert door het staccato van onmenselijke, misdadige feiten en ontwikkelingen’, aldus onze recensent. Dit boek is noodzakelijk…

Drug van de duivel is ons boek van de week: verkrijgbaar in onze webwinkel, tijdelijk tegen een voordeelprijs.

Bestel hier uw exemplaar

Boekenteam