Hoe kon een hele natie zich laten verleiden door Adolf Hitler?


Adolf Hitler is het onderwerp van honderden biografieën en duizenden boeken. 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijft men zich afvragen hoe het mogelijk was dat een hele natie zich zolang liet verleiden door een perverse gek.

Fotostudie

Het boek Adolf Hitler. De beeldbiografie van Erik Somers en René Kok, beiden als onderzoekers verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam probeert via een studie van  foto’s van Hitler een begin van antwoord te geven op die vraag. De auteurs gebruiken de 400 foto’s die ze uiteindelijk selecteerden niet als illustratie van een verhaal, maar eerder omgekeerd. Bij elke foto geven ze een duiding van het moment waarop die genomen is en in welke context.

Erik Somers en René Kok gebruiken enkel foto’s, waarvan de historische achtergrond achterhaald kan worden om te begrijpen met welke intentie ze gemaakt en gebruikt zijn. Daarmee tonen ze bijvoorbeeld de manipulatie aan van Joseph Goebbels die als absoluut bewonderaar van Hitler enkel foto’s wou die pasten in het beeld dat de nazi’s de Duitsers wilden opdringen.

Met zeer gedocumenteerde teksten bieden de auteurs een efficiënt tegengif voor de propagandadoeleinden waarvoor de foto’s uiteindelijk gebruikt werden. De lezer maakt zo een even intrigerende als beangstigende reis door een van de meest moorddadige regimes van alle tijden. Luckas Vander Taelen sprak in deze Boekencast met Erik Somers, één van de auteurs van het boek.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Luckas Vander Taelen