Hoe ideeën ons bereiken

Een debuut dragen we altijd een warm hart toe. En dit zonder aarzelen, wanneer het een adembenemend debuut is van een jonge, talentvolle auteur. Onthoud alvast haar naam: Violet Moller!

Een reis door duizend jaar geschiedenis

De zeven steden gaat over hoe kennis ons heeft weten te bereiken door de eeuwen heen, hoe de wetenschap zich ontwikkelde over een periode van meer dan duizend jaar, van de klassieke oudheid tot de renaissance. Fascinerend om te zien hoe klassieke ideeën steeds overleefd hebben. Spannend als een avonturenboek, dat de lezer tot het einde geboeid houdt.

Eerst de Grieken, dan de Romeinen en toen had je plots de renaissance. Zo simplistisch is het uiteraard niet. Waar kwamen de oude geschriften over wiskunde, astronomie, geneeskunde die in de 15de eeuw opdoken en die ons denken zo beïnvloed hebben, vandaan? Wie had die oude geschriften bewaard, gekopieerd, vertaald?

Hoe klassieke ideeën overleefden

Violet Moller schetst de afgelegde route en neemt ons mee naar het zesde-eeuwse Alexandrië en het negende-eeuwse Bagdad, naar het islamitische Córdoba en het katholieke Toledo, naar Salerno’s middeleeuwse medische school en Palermo, de hoofdstad van Sicilië met een levendige mix van culturen, en uiteindelijk naar Venetië, waar de drukpersen geometrie mogelijk maakten en zorgden dat de enorme hoeveelheid geschriften over het sterrenstelsel en de geneeskunde nog beter konden worden verspreid.

Door in te zoomen op een bepaalde plaats en een bepaald tijdstip, slaagt de auteur erin om ook naar andere elementen van andere culturen te kijken die op dat moment levendig waren en opgenomen zijn in de canon van onze wiskundige, astronomische en medische kennis. De traditionele grenzen van het westers historisch narratief worden daardoor verlegd.

Een genuanceerd en dynamisch beeld

Haar duizelingwekkend reisverslag over duizend jaar geschiedenis geeft een genuanceerd en dynamisch beeld van ons gemeenschappelijk intellectuele erfgoed. De onverzadigbare nieuwsgierigheid van de mens naar de (nog onbekende) wereld is daarbij zoals steeds de leidraad.

De zeven steden is als nieuwe, gebonden uitgave, ons ‘Doorbraak Boek van de Week’ en als dusdanig verkrijgbaar in onze online boekhandel: een week lang met gratis verzending.

Bestel hier uw exemplaar.


De zeven steden – Violet Moller

(vert.:Pon Ruiter, Theo Schoemaker)
Meulenhoff Boekerij BV
isbn  9789029093552
hardback – geïllustreerd – 320 blz

 

 

 

boekenteam