Het moeras dat Europa heet: de Brusselse bubbel

Het is al een wonder dat de Europese Unie bestaat. Dat zoveel landen na eeuwen tot de bevinding gekomen zijn om overleg te verkiezen boven bloedige oorlogen, blijft het grootste politiek mirakel van de vorige eeuw. Dat heroïsche verhaal kan natuurlijk niet genoeg verteld worden, aldus onze recensent Luckas vander Taelen over het recent verschenen boek Het Brusselse moeras.

Over de EU wordt genoeg geschreven. Maar in ‘Het Brusselse moeras’ komen de mensen aan het woord die aan wetten en politieke deals schaven.

Het Brusselse moeras biedt een blik achter de schermen, want rozengeur en maneschijn bestaat er niet. De lezer komt meer te weten over ‘de ijdele topdogs, de binnenwippers, de getergde idealisten, de stagiaires en de politieke sjacheraars, levend onder de rook van het kolossale Berlaymont, het commissiegebouw waar de macht zetelt. En het laat zien hoe die wetten het leven in Europa’s rafelrand op zijn kop zetten, lezen we op de achterflap. Europacorrespondenten Tijn Sadée en Bert van Slooten bundelen de verhalen die zij de afgelopen jaren optekenden tijdens hun ontmoetingen met de Brusselse insiders.

Afgunst en naijver
Vrij vernietigend is het beeld dat de auteurs opvoeren van het ruziënd koppel Ursula ‘VDL’ von der Leyen en Charles Michel, respectievelijk voorzitter van de Commissie en de Raad. Beiden gekozen omdat ze vooral ‘onbeduidende en dienende figuren’ zijn. Ze gunnen elkaar niets en proberen in de eerste plaats de andere voor te zijn, als politici die zich op een obsessieve manier groot willen voordoen, maar te korte beentjes hebben, aldus Vander Taelen in zijn recensie elders op Doorbraak.

 Lobby’en
De hoofdstukken over werk en invloed van de lobbyisten zijn ontluisterend. Liefst 30.000 mannen en vrouwen zijn actief in Brussel als ‘binnenwippers’ zoals ze genoemd worden, omdat ze de deuren van Parlement en Commissie opengooien voor industriële en andere belangengroepen.
Daar is heel veel geld mee gemoeid. Zo een miljard euro per jaar wordt besteed aan pogingen om Europese beslissingen te beïnvloeden. De grote farma-groepen gaven 36 miljoen uit om de patenten op vaccin te laten beschermen. Met succes.

Het Brusselse moeras is deze laatste week van het jaar, week ons Boek van de Week: tijdelijk tegen een voordeelprijs!

Bestel hier uw exemplaar

 

 

Boekenteam