Een jaar oorlog en verschrikking

Een jaar oorlog en verschrikking op het Europese continent. Niemand hield het eerder voor mogelijk.

De in Duitsland wonende journalist en vertaler Ardy Beld maakte er een chronologisch overzicht van in zijn nieuwste boek dat hij concluderend betiteld als Hoe Poetin zijn tanden stukbeet.

Dat overzicht van februari 2022 tot eind januari 2023, de Russische invasie en het Oekraïens verzet, wisselt hij af met interviews met burgers en slachtoffers, Oekraïners, Witrussen en Russen: de vele getuigen van de verschrikking van het oorlogsgeweld.

De auteur Ardy Beld is kritisch, tegenover beide partijen. Mocht Zelensky bijvoorbeeld onderhandeld hebben met de separatisten van Donetsk en Loegansk, dan stonden die gebieden wellicht positiever tegenover Kiev, schrijft ook onze recensent Jef Abbeel elders op Doorbraak. Tegelijk vergelijkt Beld het optreden van Poetin met dat van Hitler in 1938/39: toen ging het om ‘Volksduitsers’ in Tsjecho-Slowakije en Polen, nu om ‘Russen’ in de Donbas.

3.025 scholen zijn gebombardeerd, 406 zijn volledig vernield. Het Russische leger zaaide op Poetins bevel dood en verderf in het grootste land van Europa. Het leven van velen werd tot ver over de Oekraïense grenzen compleet op zijn kop gezet.

Beld vermeldt een serie oorlogsmisdaden op burgers, ook op kinderen, die mishandeld, verkracht en/of vermoord zijn door de Russische soldaten, op bevel van hogerhand. Op 15 mei telde men al 11.231 oorlogsmisdaden, op 24 februari 2023 zijn dat er al 65.000. Daar komt nog bij de ontvoering van 309.000 kinderen naar Rusland en de deportatie van 4,5 miljoen burgers. En het leegroven van huizen, postkantoren, apotheken, ziekenhuizen, musea…

Beld betreurt terecht dat de Baltische landen en Kiev hun Russischtalige minderheden discrimineren en zo in de handen van Poetin drijven. De annexatie van Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja op 30 september 2022 maakt de vredesonderhandelingen moeilijker. Ondertussen is Cherson op 11 november na 9 maanden bezetting weer bevrijd door Oekraïne. Euforie!

Hoe Poetin zijn tanden stukbeet is de nieuwste uitgave van uitgeverij Doorbraak en deze week tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.

Bestel hier uw exemplaar

Boekenteam