Een échte verandering in deze troosteloze beschaving

In zijn vorig boek ‘Kerkgangers en zuilenbouwers’ hield filosoof Sid Lukkassen al een pleidooi voor nieuwe verzuiling als gevolg van de digitalisering en de opkomst van het populisme. Hij schreef over de nieuwe preutsheid en het failliet van het feminisme, over economie, islam en globalisering.

In Wees afgrondelijk maakt Lukkassen een duikvlucht door het lichaam, de politiek en de ziel, met als uiteindelijk ideaal: de emancipatie van het individu uit het maatschappelijk deugsysteem, om daarna daadwerkelijk vrij te worden, weg van het politiek correcte.

‘Gij zijt er een, die het gehoorzamen verleerd heeft: nu moet gij bevelen!, is het citaat uit Nietzsches Zarathoestra dat door Sid Lukkassen op het heden betrokken wordt en dat ook onze recensent Wim Van Rooy gebruikt om duidelijk te maken waar het op staat.

In ‘Wees afgrondelijk – met als ondertitel Emancipatie van de ondeugd doet de auteur ons een adembenemend voorstel: proclameer een nieuw bestaan, een nieuwe Zuil, een nieuw realisme die de perverse provocaties van rood en groen bijna achteloos in een verdomhoek steekt, zoals Wim Van Rooy het omschrijft in zijn recensie op Doorbraak.
‘Voor de aandachtige lezer zijn Sids voorbeelden telkens een ‘feest der herkenning’, schrijft Van Rooy, ‘een voortdurende Aha Erlebnis omdat hij voelt dat hij niet alleen staat met zijn continue frustratie omtrent de elke dag opgelepelde waanzin.’

Gezond verstand

De Nietzscheaanse titel van het boek ‘Wees afgrondelijk’ slaat op het individu dat onapologetisch (het individu wil zich er niet voor excuseren) in deze politiek correcte tijd zijn eigen oordeelsvermogen durft te volgen (noem het gezond verstand): ‘het is immers de route tot gezondheid schrijft Wim Van Rooy, de hoogste levenswijze die een mens kan aannemen, het is datgene wat Sid telkens het ‘autonoom valideren’ noemt. De ziel van het westen wordt gepeild en die wordt ten gronde bepaald door het individu dat op zichzelf vertrouwt en op de eigen getrouwen (zijn gemeenschap), op zijn innerlijke kracht, de drang die ieder ding heeft om dàt te worden wat het moet zijn op grond van de eigen aard.’
Sid is hier de visionair waarop een nieuwe tijd wacht, de felle criticus van de contemporaine waanzin, aldus Van Rooy. ‘In plaats van te ondergaan en telkens te riposteren op de gekken die het roer van het narrenschip hebben overgenomen, postuleert hij en brengt de werkelijkheid in overeenstemming met de eigen waarden. Door te postuleren, schrijft de auteur, druk je de inhoud van jouw ziel en wilskracht af op de werkelijkheid, die zich mettertijd conform jouw waarden gaat gedragen.’

Wees afgrondelijk is deze week ons boek van de week: verkrijgbaar in onze webwinkel tegen een tijdelijke voordeelprijs.

Bestel hier uw exemplaar tegen voordeelprijs

 

 

Boekpresentatie: u kan er bij zijn op de boekvoorstelling, waar de auteur in gesprek gaat met prof. Paul Cliteur en onze hoofdredacteur Pieter Bauwens.
Inschrijven verplicht via dit formulier
Wanneer? zaterdag 25 juni 2022, 10u
Waar? De graanmaat, Grote Markt 24,  9100 St-Niklaas
Ingang: €8,00 – gratis welkomdrankje en mogelijkheid tot foto met de auteur en signering

Lees hier alvast de recensie van Wim Van Rooy: ‘Het fenomeen Sid’

 

boekenteam