De Stoop in confrontatie met moordenaars – deze week in promotie Het boek Daniël

Behoedzaam trokken ze een deur open. Tot hun verbijstering zagen ze de koeien staan. De weeë geur van mest en stro en veevoer sloeg hen in het gezicht. Vervolgens begonnen de beesten luid te loeien. Toen ze van de schok waren bekomen, zagen ze aan de overkant van het erf het zwakke schijnsel van een lamp. Daar moet de oude boer wonen. Ze keken door een kier naar binnen. De ouwe lag naast de kachel op de vloer, zijn hoofd op de canapé steunend, zijn ogen gesloten. Hij ademde luid. Hij leek diep te slapen. De deur knarste als altijd, maar oom Daniel werd niet wakker. Geruisloos gingen Rachid en Ahmed naast het op de grond rustende lichaam staan. Het kreukelige, baardige hoofd deed Rachid aan zijn grootvader denken, bij wie hij lang gewaakt had toen hij op sterven lag. Het zicht van de oude man, zo weerloos als hij daar lag, deed zijn opgewondenheid niet bedaren, het enerveerde hem nog meer. Hij nam met beide handen de vork vast, dicht bij de scherpe tanden. Hij hief de steel boven zijn hoofd, tot in zijn nek. Hij keek opzij naar zijn neef. Ahmed pakte zijn iPhone. Hij begon te filmen.
(fragment uit Het Boek Daniël — Chris De Stoop)

Moord

In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van oom Daniël af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende uit hetzelfde dorp opgerold, die ervan verdacht wordt Daniël vermoord te hebben. De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

Ouder leven

In zijn recensie vraagt Frank Hellemans wat een ouder leven nog waard is in onze samenleving. De Stoop laat die vraag lang nazinderen in een sereen in memoriam voor zijn beestachtig omgebrachte nonkel Daniël. Het boek toont beide kanten van de medaille – en van de misdaad. Repressie of herstelzorg? Allebei zijn van doen, suggereert De Stoop. Maar de wrange nasmaak blijft.

Het boek Daniël van Chris De Stoop is deze week ons Boek van de Week: wij nemen de verzendkosten heel graag op ons.

Koop hier ons Boek van de Week met gratis verzending

Alvast veel leesplezier.

Doorbraak redactie