De groene utopie

Het ecologisme is au fond een totalitaire ideologie. Tot die vaststelling komt de Franstalige Brusselse ondernemer-filosoof Drieu Godefridi in zijn nieuwe boek De groene utopie. Dat is een vertaling van L’écologisme, nouveau totalitarisme? dat eerder een Engelse versie kreeg. Binnenkort volgt een Portugese en een Duitse vertaling.

Afromen en verbieden

Het ecologisme roomt alle vette kantjes van het goede leven af, stelt hij. De ideologie — in België vertegenwoordigd door Groen en (vooral) Ecolo — is erop uit om te verbieden. Godefridi schertst: ‘verban alles wat mogelijk is en hef een ecotaks op wat overblijft.’ Mocht het niet zo gra ppig zijn, zou de ernst er snel van doordringen. En toch: dieselauto’s worden stilaan uit de markt geduwd, nadat ze de stadscentra moesten verlaten waar we straks nog 30 km/u mogen rijden. Korteafstandsvluchten mogen straks niet meer. Vlees is uit den boze. Kernenergie is het Grootste Kwaad uit de geschiedenis. Landbouwers worden steevast geviseerd. En de vrijemarkteconomie moet aan banden worden gelegd.

utopie

Meticuleus analyseert Godefridi de ‘stichtende’ teksten die aan de grondslag liggen van het groene denken. Godefridi toont aan dat ecologisme in feite een antiliberale, anti-economische en zelfs totalitaire ideologie is. Zijn analyse doorspekt hij met een dystopisch verhaal: wat als het ecologisme wereldwijd voet aan de grond krijgt en zijn ideeën kan doordringen?

Totalitair?

In zijn recensie, elders op Doorbraak, benadrukt Rob Lemeire de totalitaire grondslag van het (politieke) ecologisme. Hij merkt op dat Godefridi ook vergelijkt met communisme en nationaalsocialisme. ‘Geen totalitaire ideologie is echter ambitieuzer dan het ecologisme, aldus de auteur. De lezer krijgt nog in een voetnoot de opdracht eens te zoeken naar menselijke activiteiten die het klimaat-ecologisme niét radicaal wil aanpakken.’

Promotie

Volgens onze recensent is De groene utopie een warm aan te bevelen boek, zowel qua vorm als qua inhoud. Uiteraard  verkrijgbaar in de Doorbraak online boekhandel.

Bestel hier uw exemplaar

Alvast veel leesplezier!

 

Doorbraak redactie