De groene utopie | Boekpresentatie op 8 februari

Het ecologisme is au fond een totalitaire ideologie. Tot die vaststelling komt de Franstalige Brusselse ondernemer-filosoof Drieu Godefridi in zijn nieuwe boek De groene utopie, een vertaling van The Green Reich.

Het ecologisme roomt alle vette kantjes van het goede leven af, stelt hij. De ideologie – in België vertegenwoordigd door Groen en (vooral) Ecolo — is erop uit om te verbieden. Godefridi schertst: ‘verban alles wat mogelijk is en hef een ecotaks op wat overblijft.’ Mocht het niet zo grappig zijn, zou de ernst er snel van doordringen. En toch: dieselauto’s worden stilaan uit de markt geduwd, nadat ze de stadscentra moesten verlaten waar we straks nog 30 km/u mogen rijden. Korteafstandsvluchten mogen straks niet meer. Vlees is uit den boze. Kernenergie is het Grootste Kwaad uit de geschiedenis. Landbouwers worden steevast geviseerd. En de vrijemarkteconomie moet aan banden worden gelegd.

utopie

Meticuleus analyseert Godefridi de ‘stichtende’ teksten die aan de grondslag liggen van het groene denken. Godefridi toont aan dat ecologisme in feite een antiliberale, anti-economische en zelfs totalitaire ideologie is. Zijn analyse doorspekt hij met een dystopisch verhaal: wat als het ecologisme wereldwijd voet aan de grond krijgt en zijn ideeën kan doordringen?

Boekvoorstelling

Op maandag 8 februari houden we De groene utopie digitaal boven de doopvont.

Na een verwelkoming door uitgever Karl Drabbe en een inleidend gesprek met auteur Drieu Godefridi haalt gastheer David Geens — bekend van Doorbraak RadioJean-Marie Dedecker er bij. Dedecker was allicht de eerste Vlaamse politicus die zelf een kritisch boek publiceerde over de praktijk van groene politiek. In zijn columns en bundels gaat hij vaak het gevecht aan met de groene draak.

De boekvoorstelling kan u thuis volgen, voor uw computer, of in de luie zetel met smartphone of tablet in de hand.

Schrijf u hier in als u de presentatie wil bijwonen. Ze gaat om stipt 19.30 uur van start en duurt maximaal een uur.

Nu al bestellen?

Kan u de presentatie niet bijwonen, maar u wil toch al het boek bestellen? Dan kan dat hier in de online boekhandel van Doorbraak. Het boek wordt u in de week van 8 februari opgestuurd.

[civicrm component=”event” id=”112″ action=”register” mode=”live” hijack=”0″]

Doorbraak redactie