Boek van de Week: Dossier Dutroux, de waarheid… 25 jaar later

Dit boek, schrijft onze recensent Marc Cools, ‘dien je vooral te lezen vanuit het slachtofferperspectief waardoor de herinnering aan de vermoorde en ontvoerde meisjes blijvend wordt.

Het is het verhaal ‘van een vader, een partner en een politieman die zich nog steeds vragen durven stellen en mogelijke binnen- en buitenlandse antwoorden zoeken en vooropstellen. Dossier Dutroux kreeg als ondertitel De waarheid en reikt een aantal nieuwe inzichten aan.

Het wordt voor de lezer immers snel duidelijk dat er sprake leek te zijn van een samenwerkingsverband tussen criminelen in het kader van de georganiseerde mensenhandel en de seksuele uitbuiting. Crimineel geldgewin ging hier hand in hand samen met seksuele perversie.

De uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux was vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens. Reden genoeg voor Jean Lambrecks, de vader van Eefje, en zijn partner Els Schreurs om hun onderzoek te blijven voortzetten. De afgelopen jaren werden ze daarbij ondersteund door Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau. De lezer krijgt hiermee een overzicht van de gemiste kansen en zelfs tegenkantingen in het gerechtelijk onderzoek. De auteurs leggen relaties naar personen, plaatsen, data en gebeurtenissen die men nooit echt ten gronde uitspitte.

 

Eefje Lambrecks en An Marchal verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 in Blankenberge. Het duurde een jaar en twaalf dagen vooraleer de meisjes werden teruggevonden. Dat was het gevolg van het onderzoek dat door procureur Bourlet in Neufchâteau was opgestart na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus. Het onderzoek, dat zeven jaar duurde, bracht Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul voor het hof van assisen. De veroordeling volgde op 22 juni 2004. Omdat het uitgebreide onderzoek de families op cruciale punten in het ongewisse heeft gelaten, blijven de vragen, de pijn en de verontwaardiging.

Opdat we niet zouden vergeten is Dossier Dutroux deze week ons Boek van de Week: we bieden het u aan tegen €19,95 en gratis verzending.

Bestel hier Dossier Dutroux met gratis verzending

 

Doorbraak redactie