Boek van de Week: Bezonken rood | Jeroen Brouwers

Op 28 april wordt Jeroen Brouwers 8o. Een mooie gelegenheid om een jubileumuitgave te brengen van zijn meest beklijvend en bijblijvend boek Bezonken rood.

Vorig jaar verscheen de vijftigste druk van dit magnifieke boek, een van de mooiste moeder-zoonromans uit de Nederlandse literatuur.

Vrij Nederland schreef bijna veertig jaar geleden: ‘Dit is wat Brouwers in Bezonken rood is gelukt: schrijven over het vergankelijke op een onvergankelijke manier.’
En met dat ‘onvergankelijk’ is niets te veel gezegd: het boek werd door de critici vrijwel unaniem lovend besproken, er verschenen vertalingen in vele landen. Bovendien werd Bezonken rood in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Femina l’étranger.

Jeroen Brouwers werd op 30 april 1940 in Batavia – vandaag Djakarta – geboren. Hij belandde als kleine jongen met zijn oma, zijn moeder en zus in het Japanse interneringkamp en zag de wreedheden met eigen ogen. In Bezonken rood beschrijft hij wat hij zag en wat het met hem heeft gedaan. Wanneer hij 40 jaar later te horen krijgt dat zijn moeder overleden is, komen de gruweltaferelen hem opnieuw voor de geest.

‘De geschiedenis van die Japanse kampen dreigt verloren te gaan, want wie het hebben meegemaakt hebben erover gezwegen, en wie het zwijgen hebben doorbroken hebben dit te laat gedaan: toen hun verontwaardiging en haat waren verzacht en zelfs verdwenen en toen zij al de dood waren gestorven die genaamd is: mildheid.’ (Jeroen Brouwers)

De balsturige humor die Brouwers’ taal eigen is, maakt het verhaal alleen maar prachtiger, verschrikkelijker en aangrijpender.’
(Ann Meskens in De Morgen)

 

Ter gelegenheid van Jeroen Brouwers’ tachtigste verjaardag zullen twee heel bijzondere uitgaven van ‘Bezonken rood’ het licht zien: een fraaie, gebonden editie en een eenmalige, uitzonderlijk mooie bibliofiele uitgave. De bibliofiele uitgave zal worden uitgebreid met een nieuw essay, waarin Jeroen Brouwers terugkijkt op de ontvangst van Bezonken rood en de polemiek van destijds met Rudy Kousbroek en anderen.

Doorbraak biedt u de jubileumuitgave aan tegen een extra voordeelprijs: €17,90 (ipv €19,99)

 

Ook de bibliofiele uitgave (€ 49,50) is vanaf 28 april 2020 in onze online winkel verkrijgbaar met een extra 10% korting, tegen €44,50 (tijdelijk tot 5/5/20). U vindt het hier in de Doorbraakboekenwinkel.

In onze Doorbraak online boekenwinkel vindt u ondertussen meer dan 13.000 titels. Neem er een kijkje, u vindt er zeker uw gading.

Alvast veel leesplezier!

 

 

Doorbraak redactie