Achter de schermen van de Belastinginspectie — Deze week in promotie

Als belastingcontroleur kan je het werk beperken tot het herstel van de ontdoken belastingen plus de nodige boetes of je kan meedogenloos zijn en iemand ruïneren. Dat laatste is nooit mijn handelswijze geweest. Dat zegt de vorig jaar op rust gestelde BBI-inspecteur Karel Anthonissen in een interview met Doorbraak. Hij schreef zopas een boek over zijn wedervaren als belastinginspecteur. Een boek dat leest als de memoires van een jager met scherp jagersinstinct, op zoek naar (georganiseerde) fiscale fraude. Karel De Gucht, toen EU-commissaris, was een van zijn meest opvallende slachtoffers. Hij kreeg een heel hoofdstuk in Anthonissens boek.

Caractériel

Als belastingambtenaar is het je taak om ervoor te zorgen dat de belastingplichtigen correct betalen, zegt Anthonissen. En dat heeft hem niet enkel vrienden opgeleverd, zonder nog eens naar De Gucht te willen verwijzen. Beaulieu, Boelwerf, Omega Diamonds, Raoul Stuyck , de prins de Croÿ en Optima zorgden eveneens voor ophefmakende zaken van fiscale fraude waar de naam van de gewestelijk BBI-directeur Karel Anthonissen aan verbonden is. Hij was dan ook zowat het enige BBI-gezicht dat af en toe de televisie haalde. Het leverde hem ook bijnamen op als le fou de Gand of caractériel.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn memoires, vorige week, pleitte De Tijd om de gaatjes in het fiscale systeem te dichten. Efficiënt en doeltreffend fraudebeleid, zo kopte de zakenkrant, kan miljarden opbrengen. Anthonissen: ‘Er zitten zo veel mazen in het net dat de fiscus een pak minder ophaalt dan waar de staat recht op heeft. Wat het nog erger maakt, is dat de belastingontwijking heel ongelijk verdeeld wordt, waardoor in de praktijk de sterkste schouders de kleinste last torsen.

Fiscale rechtvaardigheid

Achter de schermen van de BBI leest als een spannend verhaal van een naar fiscale rechtvaardigheid zoekende Vlaamse Robin Hood in strijd met de kapitaalkrachtige Groten van het land. Fiscale fraude en witwasoperaties van zwart geld, landgoederen in Toscane en  fiscale optimalisering kennen geen geheimen meer na het lezen van dit boek.

U kan het boek als Boek van de week aanschaffen; de verzendkosten nemen wij voor onze rekening.

Bestel hier uw exemplaar met gratis verzending

 

Doorbraak redactie