Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 9 juni 2021

Guy Prieels verrast met filmische collaboratie- én spionageroman

Aan Vlaamse collaboratieromans geen gebrek, maar waar blijven de spionageverhalen? Guy Prieels zorgt voor soelaas door in zijn nieuwe roman een dubbelspionne – de Gentse Mata Hari – tijdens WO...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 2 juni 2021

Van A.F.Th. van der Heijden tot Lucinda Riley: de ene cyclus is de andere niet

A.F.Th. van der Heijden lijdt aan ‘cyclisme’. Hij is meer bezig met het ontwerpen en deels uitwerken van literaire luchtkastelen dan met het voltooien van zijn beide literaire cycli, zo...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 26 mei 2021

Stond Guido Gezelle aan de verkeerde kant van de geschiedenis?

Eindelijk nog eens een uitgebreide studie van het werk van priester-dichter Guido Gezelle. Maar wat heeft deze taalkunstenaar filoloog Julien Vermeulen aangedaan dat hij hem quasi met de grond gelijk...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 19 mei 2021

De eeuwig ongemakkelijke Jood

Laat ons dankbaar zijn voor de ongemakkelijke waarheid en spirituele gevatheid van bevlogen auteurs met een Joodse ziel. Outsiders van het volle leven zien immers vaak zoveel meer dan de...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 12 mei 2021

Herman de Coninck had gelijk

Herman de Coninck waarschuwde al voor de nefaste invloed van de oprukkende beeldcultuur op het schrijf- en taalniveau. Digitalisering en globalisering hebben de ooit vanzelfsprekende geletterdheid helemaal ondergesneeuwd, zo lijkt...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 5 mei 2021

Marieke Lucas Rijneveld gedoodverfde winnaar van Libris Literatuurprijs

De zes kanshebbers van de prestigieuze Libris Literatuurprijs die maandag 10 mei wordt uitgereikt, gewikt en gewogen. Wedden dat Marieke Lucas Rijneveld het haalt?
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 28 april 2021

Zijn er echt te veel aspirant-auteurs?

Paul Sebes, de bekendste literair agent in het Nederlandstalige literatuurwereldje, roept op tot een manuscriptenstop voor nobele onbekenden. Hoe kortzichtig kan je zijn?
Deze week in boekenland

Michiel Leen - 21 april 2021

Geslaagde proefrit met ‘Brommer op zee’

Het geschreven woord en het tv-scherm kennen een moeilijke verhouding, zeker als je bedenkt dat je in wezen een programma maakt voor een publiek dat niet graag televisie kijkt. Kraakt...
Deze week in boekenland

Michiel Leen - 14 april 2021

Bingen met Hemingway

De documentaire Hemingway | PBS is niet blind voor Hemingway’s donkere kanten, maar een beeldenstorm is het goddank niet geworden.
Deze week in boekenland

Michiel Leen - 7 april 2021

Gezocht: literaire projectontwikkelaars voor Boekenbeurs 2.0

Niemand wil Boekenbeurs overnemen. Er broeien plannen voor een opvolger die hopelijk de boekenliefhebber niet uit het oog verliest.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 31 maart 2021

Overleden literatuurhistoricus Freddy De Schutter doodgezwegen

In de huidige cancelcultuur is er meer dan ooit behoefte aan tegendraadse en eigenzinnige literatoren, zoals de onlangs overleden recensent Freddy De Schutter.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 24 maart 2021

Elsschots kwaliteitsmerk: zijn tijdloze Nederlands

Hoe komt het toch dat veel Vlaamse klassieke schrijvers amper nog lezers vinden terwijl Willem Elsschot weer eens zijn ‘Verzameld Werk’ ziet uitgebracht?
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 17 maart 2021

Laat Paul Claes Amanda Gorman vertalen in het Latijn

Claes beschikt niet alleen over een fabuleus metier als vertaler van de meest diverse literaire hoogstandjes maar heeft ook de empathie om zich in te leven in het dichterlijke taaleigen...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 10 maart 2021

Alfred Birney kapittelt David Van Reybrouck

In het nieuwste nummer van ‘de lage landen’ haalt Alfred Birney ongemeen scherp uit naar het alom bejubelde ‘Revolusi’ van David Van Reybrouck.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 24 februari 2021

Wolfskind Delphine Lecompte: patrones van de onderbuik

Na negen dichtbundels debuteert Delphine Lecompte als prozaïste met ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’, een bundel tegendraadse cursiefjes.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 17 februari 2021

‘Zacht Lawijd’: zonder literair geheugen geen levende literatuur

De subsidies schrappen voor het historisch-literaire tijdschrift Zacht Lawijd, lijkt symptomatisch voor de verblinde cancelcultuur van vandaag.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 10 februari 2021

Hoe ‘fout’ waren Filip De Pillecyn en Hugo Claus? Wacht tot 2045

Hoe betrokken waren De Pillecyn en Claus bij de collaboratie? En is het niet hoog tijd die archieven open te stellen zodat het verhaal van de collaboratie, repressie en zuivering...
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 3 februari 2021

Laat Bart Van Loo een tv-serie maken over de Bourgondiërs

Van Loo is niet zomaar een vlotte verteller-conferencier, maar verheldert met zijn etymologische associaties de gang van de geschiedenis. Hoog tijd dat hij een eigen tv-programma krijgt?
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 27 januari 2021

Walter van den Broeck keert terug naar Olen

Overzicht van nieuw te verschijnen werk van onder anderen Walter van den Broeck, Peter Terrin, Adriaan van Dis, Diane Broeckhoven, Luc Boudens, Herman Brusselmans en Joke van Leeuwen.
Deze week in boekenland

Frank Hellemans - 20 januari 2021

Eerherstel voor eeuweling Hubert Lampo

Verleden jaar zou Hubert Lampo (1920-2006) honderd geworden zijn. Hoog tijd dus om de magisch-realistische schrijver in het zonnetje te zetten.
Deze week in boekenland

Michiel Leen - 13 januari 2021

De millennials schrijven (literatuur)geschiedenis

De millenials maken school in de literatuurgeschiedenis. Plezier en een streepje melancholie bij een literair-historisch overzicht.